maanantai 13. heinäkuuta 2020

Ruka, Valtavaaran huiputus

Rukalla satoi tihkukuuroja iltapäivään asti. Rukan kylä on tainnut olla koko päivän saderintaman rajalla. Yhden aikoihin päätimme kuitenkin lähteä reippailemaan ja niinhän siinä taas kävi, että sade lakkasi. (Ja alkoi, kun saavuimme takaisin!)


Epävakaisesta kelistaä johtuen ajatuksenamme oli kavuta vain laskettelurinteen laelle. Ja juu, kyllä kavuttiin. Ja siitä vielä 9 kilometrin Valtavaaran huiputus -reitille, jonka piti olla vajaan kuuden kilometrin mittainen, mutta emme huomanneet, että aloituspiste on ihan jossakin muualla kuin laskettelurinteen laella. Aikeistamme johtuen eväänämme oli yksi vesipullo ja pieni pussi pähkinöitä. Ei fiksua - eikä ollut ensimmäinen kerta patikoimassa näin laihoin eväin! Varsinaiset valioluokan vaeltajat liikkeellä. No, hengissä selvisimme ja takapenkkiläinen ajatteli vain huoneessa odottavia mansikoita ja suolakeksejä. Loppumatkan nousuissa kuski välillä tuuppi pepusta ja välillä veti kädestä, jotta pääsimme takaisin majapaikkaan. Myönnettävä on, että mehut olivat aika vähissä - sekä takapenkkiläisestä että repusta.



Reitti oli kuitenkin kaiken vaivan arvoinen. Valtavaaran laelta oli taas niin kauniit maisemat, että ei voi kuin ihastella tätä kaunista maata, maisemia ja luontoa. Mäntymetsät, vaarat, järvet, taivaansini, tupasvillat ja pitkospuut. Sielu lepää ja mieli rauhoittuu.






Kummasti kuskin näköisiä köriläitä osui reitille. Milloin metsän paimenpoika, milloin mikäkin viiksivallu. 



Onneksi loppumatkan polut loppunousua lukuun ottamatta kulkivat melko tasaista maastoa. Sen sijaan alkumatka oli kaikkea muuta kuin tasaista tassuttelua. Jyrkät nousut ja laskut paikon kiivikkoisessa maastossa tarjosivat jaloille kyytiä kylliksi. Joissakin kohdin kallioon oli hakattu rappujen tapaisia askelmia. Yllättävän monessa kohtaa kaiteet, pitkospuut ja puuraput olivat niin huonossa kunnossa, että töppösen paikka piti katsoa tarkasti. Kaiteisiin ei juuri kannattanut nojailla. Muuten olisi voinut pyllähtää pöpelikköön. Kaiken kaikkiaan oli kuitenkin hieno reitti.





Illansuussa kävimme vielä ihanien naapureiden kanssa ruokailemassa ravintola Kuksassa. Kyllä maistui ruoka! Tarkkana täällä saa kuitenkin ravintoloissa olla. Kävimme jälkiruualla vielä toisessa ravintolassa ja kumpaisessakin joko ei saanut sitä, mitä tilasi tai ei saanut mitään, mitä tilasi tai laskut menivät iloisesti sikin sokin. Onpahan muisteltavaa taas. Hupia piisasi koko rahan edestä ja naapurin sedällä näprättävää, kun hupparin naruniru oli lähtenyt karkuteille. Näpsäkkäästi takaisin pujoitus kuitenkin kävi pikku, pikku kätösin (1h).



Tämän päivän tarinan loppuun vielä muutama kuva eilisestä auringonlaskusta. Taivas oli kuin maalaus - näkymät suoraan hotellihuoneestamme.





Savosta Kainuun kautta Rukalle

Päivä alkoi autoajelulla. Kävimme takapenkkiläisen vanhempien kanssa Sonkajärvellä sedän haudalla. Siistimme hautaa ja ajelimme takaisin Iisalmeen, josta matka jatkui kohti Kajaania. Teimme koukkauksen Jyrkän ruukin alueelle ja ihailimme kosken runsasta juoksua. Jyrkänkosken rautaruukki oli toiminnassa vuoteen 1919 asti ja sillä oli parhaimpina päivinään mm. oma höyrylaiva. Tarina kertoo, että kirjailija Juhani Aho riiusteli ruukin omistajan kauniin tyttären kanssa.




Kajaanissa tapasimme hyvät ystävämme Murun ja Hahmon. :) Nämä ystävät tulivat elämäämme Krakovassa moporeissullamme. Aina Kajaanin kautta ajaessamme yritämme heidät treffata. Kiva ja lämpöinen lounasteluhetki sujui joutuisasti. Sen jälkeen poikkesimme vielä jälkkärijätskeille juna-aseman kupeeseen, kahvila Onnikkaan. Heippojen ja halausten jälkeen hyppäsimme jälleen kärryyn ja matka jatkui.

Kainuun jälkeen seuraava kohde oli Raate ja Raatteentie, talvisodan taistelualue. Hyisessä pakkasessa Suomen armeija kukisti puna-armeijan alivoimastaan huolimatta - tapahtui talvisodan ihme. Olemme aiemmin käyneet Raatteen Portin sotamuistomerkillä, mutta nyt ajoimme Raatteentien jotakuinkin päästä päähän. Talvisodan museossa tutustuimme näyttelyyn ja runsaaseen sodanaikaiseen esineistöön. Itärajan tuntumassa kulkeneella reitillämme ei sisänsä ollut muuta nähtävää kuin ajoittain viivasuorat soratiet ja vaihtuvat metsämaisemat.






Museossa saimme jälleen oman yksityisnäytöksen, kun talvisodan ihmeestä kertonut dokumentti pyöri vain meille kahdelle.





Olimme perillä Rukalla hieman iltakahdeksan jälkeen ja ehdimme säikähtää, kun hotellin baari mainosti karaokea ym. viihdykettä klo 05 asti... Onneksi paikka vaikuttaa  rauhalliselta ja onneksemme emme heti kääntyneet kantapäillemme. On nimittäin sen verran mukava huone ja etenkin näkymät. Ne ovat varsin hulppeat!



Ilta tarjosi vielä superyllätyksen. Tiesimme kyllä, että myös ihanat naapurit ovat reissun päällä ja jossakin kohtaa heidänkin suunnitelmissaan on Ruka. Ja kuinka ollakaan - siinä yht´äkkiä seisoimme samalla parkkipaikalla. Sivumennen mainittakoon, että he lupasivat ystävällisesti kastella kukkiamme ennen talovahtien saapumista!! Herää kysymys, mistä on kysymys? No - loppu hyvin, kaikki hyvin. Kukat ovat hellässä hoidossa ja vettäkin on kotikonnuilla ropsautellut kiitettävästi.


Nyt olemme pari päivää paikoillamme ja nautimme Rukan seudun luonnosta. Ja naapurin sedän ja tädin seurasta tietenkin. Mutta ennen sitä suljemme silmät ja painumme unten maille!