tiistai 28. marraskuuta 2023

Päivän ohjelmassa Sallan luontokeskus ja Aatsingin kylä

Sallan kunnan tunnuslause on "In the middle of nowhere" eli "Keskellä ei mitään". Positiivisessa mielessä tietenkin. Ja tänään tuo lause tuli mieleen, kun ajelimme Aatsingin kylässä, josta tuttavan mies on kotoisin. On kuulemma erityisesti kesäisin kaunis paikka ja sen pystyi nytkin aistimaan. Niin vain siellä täällä uljaiden vaarojen ympäröimässä kylässä oli taloja, joissa tuikkivat valot. Ainuttakaan asukasta emme nähneet, mutta Lapin muita asukkaita kuitenkin - villisti pitkin ja poikin peltoa ja tienpiennarta. Euroopan reissuilla olemme usein ihmetelleet sitä, miten pienillä silloillakin saattaa olla oma suuri historiansa. Aivan samoin, ja erityisesti täällä Lapissa, on paikoilla jo pelkästään sotahistorian vuoksi raskaitakin tarinoita. Etenkin näinä aikoina useat reitin varrelle sattuvat sotamuistomerkit herkistävät. Lisäksi luonto on luonut omat tarinansa. Emme tienneet aiemmin, että Aatsingin kylän alue on osa Aatsinginhautaa, joka on noin 20 kilometriä pitkä maanjäristyksen aikanaan luoma laakso, jota jääkaudet ja eroosio ovat vuosituhansien aikana muokanneet. Tämmöistäkin tänään on opittu!




Pakkasta on ollut tänään monin verroin vähemmän kuin parina edeltävänä päivänä, mutta tuuli on samaan aikaan puhaltanut sellaisella voimalla, että ulkona tuntuu huimasti viileämmältä kuin esimerkiksi eilen, jolloin parhaimmillaan oli -33 astetta! Kevyt pakkaslumi tuivertaa tuulen mukana ja mökin katolta kuulee tuulen voimakkaat pyyhkäisyt. Säästä huolimatta reippailimme tänään tovin ennen kuin menimme Sallan luontokeskukseen (kansainvälisemmin Salla Wilderness Park). Se olikin mukava paikka. Keskukseen on koottu näyttely Lapin ja erityisesti Sallan alueen kasveista, eläimistä ja luonnosta. Samassa rakennuksessa on myös kahvila, myymälä, auditorio, neuvottelutilat, neuvonta jne. Suhteellisen kompaktiin rakennukseen on saatu koottua runsaasti eri toimintoja. Henkilökuntakin oli ystävällistä ja heidän keskinäistä sanailuaan oli hauska kuunnella. Kuvissa ensimmäisenä näätäeläin saukko eli latinaksi Lutra lutra!

Huomenna onkin vuorossa Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museossa vierailu. Saapas nähdä, mitä mielenkiintoista sieltä löytyy!