maanantai 11. heinäkuuta 2022

Waterloo! (100 km)

Tällä matkalla olemme törmänneet lukuisiin mukaviin ihmisiin ja ohimenevät hetket ovat jättäneet hyvän mielen. Tänään hotellin edessä mopoa pakatessa kuskin luokse oli tullut mopoherra ja rouva Suomesta. Takapenkkiläinenkin ennätti jutturinkiin ja oli hauska jakaa hieman moporeissukokemuksia. Belgia oli varsinkin herralle tuttu paikka, joten he mopoilevat täällä vuosittain. Kuinka ollakaan, olemme jotakuinkin samoilta kulmilta Suomesta ja aika pian löytyi yhteinen tuttavakin, joka myös parhaillaan mopoilee Euroopassa. Torstaina he kaikki palaavat Suomeen samalla laivalla. Aika jänniä sattumuksia tällaiset. Oli mukava juttutuokio heidän kanssaan ennen kuin jatkoimme matkaa. Tänään reitti kulki Dinant-Waterloo-Bryssel, noin 100 km pikkuteitä ja viljavia maisemia. Varsin mukavaa etenemistä auringonkukka-, maissi-, gladiolus-, vihannes- ja viljapeltojen keskellä. Ja aurinko - aina vaan jaksaa paistaa ja lämmittää matkalaisia. 

Suunnitelmissa oli mennä tutustumaan Waterloon alueeseen ja kyllä kannatti! Taistelualueelta löytyy museo, muistomerkki, panoraama, ravintola, tykkejä jne. Eri pisteissä on käyty kattavasti läpi vuoden 1815 Waterloon taistelut hetki hetkeltä Napoleonin häviöön saakka. Monenlaisin tekniikoin toteutettu kokonaisuus oli melkein ylitsepursuava ja 4D-näytös suorastaa vyöryi päälle. Hevosmassojen laukatessa ja tykkien paukkuessa, näyttämön lattia eli ja tärisi aivan kuin olisimme olleet keskellä taisteluja. 3D-lasit lisäsivät esityksen aitoutta ja elävyyttä. Historia herää henkiin.





Aluetta lähestyessämme  muistomerkkikukkula siintyi jo kaukaa näkyviin. Museossa puolestaan oli näyttäviä asetelmia sotilaista, hevosista, sotatilanteista, sotilasrekvisiitasta, aseista - kaikesta mahdollisesta aiheeseen liittyvästä. Lisäksi alueella järjestettiin pienimuotoisia näytöksiä, jolloin aseet ja tykit paukkuivat. Jälleen kerran sotien historia siivittää seutuja, joita kuljemme. Tuntui ihmeelliseltä ajatella, että olimme juuri niillä paikoilla, joilla Napoleonin ja Wellingtonin joukot kohtasivat toisensa. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka!






Brysseliin saavuttuamme majoituimme tuttuun hotelliin ja veimme mopon autotalliin huilaamaan. Päätimme lähteä hetkeksi jaloittelemaan, mutta niinhän Brysselin vipinä ja nähtävyydet veivät taas turistit mennessään ja tepastelimme pitkän tovin ennenkuin istahdimme ruokailemaan. Grand Placen ympärillä olevat historialliset rakennukset ovat upean näköisiä. Tänään yleissilmäystä ei oikein saatu, koska aukiolla oli alkamassa illalla isompi keikka ja tekniikalle ja muulle ylöspanolle oli varattu suuri osa alueesta. Googletimme illan pääesiintyjänkin, mutta vaikutti sen verran raskaalta musiikilta, että jätimme keikan suosiolla väliin. Löysimme kuitenkin hyvän ravintolan hauskoine henkilökuntineen ja pitihän se Brysselin vohvelikin tilata jälkiruuaksi. Tarjoilijamies tiesi, että kahdet aterimet tarvitaan, joten hän kiikutti ne valmiiksi pöytään yhtä jälkkäriä varten. Että tulee kumpaisellekin hyvä mieli, kun jaamme herkun. No, just näinhän se on!




Koska Tintti on suosikkimme, poikkesimme myös Tintti-kauppaan, mutta tällä kertaa emme tehneet ostoksia. Milou-pehmolelukoira olisi lähtenyt mukaan, jos kulkuneuvo sallisi shoppailun. Täytyy myös harmilla todeta, että viime kerralla ostamamme t-paidat olivat aivan liian huonolaatuisia. Kuluivat todella nopeasti kehnoon kuntoon. Sarjakuvamuraaleja on Brysselissä kiva bongailla ja muutama sattui nytkin reitille. Ja kuinkas ollakaan, Rolling Stones on kaupungissa. Arvelimme näin olevan, kun vastaantulijoilla näkyi poikkeuksellisen paljon Rollareiden paitoja. Kuski arvuutteli, että olisikohan kuuluisa Maineken Pis -patsas puettu Rollareiden paitaan ja kas - juuri näin oli! 





Nyt vietämme kaksi yötä Brysselissä ja huomiselle mielessä on jo uudet kujeet ja kiinnostuksen kohteet.



Dinant, Belgia - onpas mukava yllätys! (438 km)

Ranska, Luxemburg, Belgia - siinä tämän matkapäivän valtiot. Hyvää vauhtia siis kotimaa jo lähestyy. Täytyy myöntää, että välillä olemme itsekin sekaisin, missä valtiossa olemme. Esimerkiksi eiliselle päivälle merkitään oikaisu: lähdimme Ranskasta, piipahdimme Sveitsissä ja palasimme Ranskaan. Taisi olla eilisessä blogipäivityksessä nuo valtiot vähän sinne päin. Tänään on mahtavaa olla siistissä hotellissa, tilavassa huoneessa. Ja omaksi hämmästykseksemme olemme valinneet yöpymisen kaupungissa, joka osoittautui erittäin mukavaksi yllätykseksi. Ensinnäkin tänne tultiin massiivisen "kiviportin" läpi - lieneekö ihan luonnon muovaama. Toisekseen rakennukset ovat aivan erilaisia kuin esim. Ranskan puolella. Enemmänkin tulee mieleen Englanti. Parikerroksiset kivestä tai tiilestä rakennetut talot ovat aivan kiinni toisissaan ja kaikki ovat keskenään erilaisia.




Dinant sijaitsee Meuse-joen varrella ja täälläkin on aikoinaan käyty rajuja sotia ja taisteluita. Kalkkikivikallioiden laelle rakennettuun linnoitukseen nousimme köysiratavaunulla ja näkymät alueen reunamilta olivat upeat. Linnoitukseen on rakennettu esittelyreitti, joka oli toteutettu hienosti ja esim. ensimmäisen maailmansodan aikaisista taisteluista kerrottiin 150-metrisen tunnelin varrella. Taistelujen yksityiskohtia esiteltiin monipuolisesti. Alue on linnoitettu jo 1040-luvulla ja nykyinen linnoitus on rakennettu 1819-1821. Tämänkin alueen sotaisa historia sai miettimään, että mikään ei ole muuttunut. Sodat jatkuvat ja tänäkin päivänä hirmuhallitsijoita löytyy.









Saimme tähdättyä linnoitusalueella olleella kaukoputkella myös hotellimme ja kiviportin, josta saavuimme kaupunkiin.



Ylös menimme vaijeriköyden varassa, mutta alas kävelimme. 408 askelta. Mopon päällä istumisen jälkeen mukavaa jumppaa pohkeille ja reisille, auts!



Adolphe Sax - tiedättekös, kuka hän oli? No, hän oli saksofonin keksijä ja Dinant oli hänen kotikaupunkinsa. Saksofoni-aiheita on runsaasti pitkin kaupunkia ja satuimme myös tupsahtamaan hänen patsaansa ja museonsa eteen. Sax ei saanut arvostusta kotimaassaan, joten hän joutui patentoimaan vuonna 1840 kehittämänsä soittimen Pariisissa. Alunperin saksofonia soitettiin sotilassoittokunnissa ja hieman yllättäen oopperassa. 1920-luvulla soittimen läpimurto tapahtui jazzissa. Ja kyllähän saksofonin lämmin sointi on sävähdyttävää!




Kun lähdimme hotellilta tutustumaan kaupunkiin ja etsimään ruokapaikkaa (ja päädyimme linnoitusalueelle), meidät otettiin vastaan arvoomme kuuluvalla tavalla. Rummut pärisivät, pillipiiparit soittivat ja entisajan sotilasasuinen väki marssi vastaan. Kiitos, kiitos - kyllä vähempikin olisi riittänyt. Kulkue kaiketi liittyi juurikin tällä alueella käytyihin taisteluihin.



Myöhemmin huomasimme saman porukan kaupungin laidalla vapaammissa tunnelmissa, suorastaan hieman hiprakkaisen hauskoissa tunnelmissa. Taisi olla näytösmarssi toissijainen syy tavata ja viettää hauskaa porukalla. Rentoa ja ystävällistä porukkaa olivat he.



Tämän päivän siirtymäajo oli varsin pitkä, mutta tiet olivat hyvät ja kuski ajoi tasaisen turvallisesti. Yhdellä taukopaikalla saimme ihailijan, kun pikkupoika turvallisesti äitinsä sylissä oli kovin kiinnostunut mopostamme. Uteliaisuus ylitti ujostelun, joten he tulivat lähelle juttelemaan ja nuoripari kyseli kovasti matkareitistämme. Puheeksi tuli myös majoitukset ja he kysyivät, vietämmekö öitä camping-alueilla. Eiiii, parkaisi takapenkkiläinen. Siihen olemme aivan liian vanhoja ja mukavuudenhaluisia. Tai no, ainakin takapenkkiläinen on. Perhe vilkutteli peräämme, kun jatkoimme matkaa. Kaunis paikka on tämä Dinant. Eikä hotellihuoneen näkymässäkään ole valittamista. Aivan joen reunamalla olemme. Huomenna Brysseliin!