tiistai 19. heinäkuuta 2016

Berliini päivässä. Tai ainakin melkein.

Jos ei ajeta, sitten kävellään! Paljon. Maanalaisella on helppo matkustaa Berliinissä, vinkkasi Heikki. Näin on - varsinkin jos ei kärsi ahtaanpaikankammosta kuten takapenkkiläinen. Liput saimme ostettua hotellin respasta ja sitten seikkailemaan!

Alexanderplatzilla nousimme maan pinnalle ja suuntasimme Ostbahnhofia kohden ihmettelemään East Side Gallerya, joka on 1,3 km:n mittainen muistomerkki Berliinin muuria, täynnä eri puolilta maailmaa olevien taiteilijoiden luomuksia.









Ostbahnhofilta palatessamme piipahdimme ostamaan liput Berliinin tv-torniin: odotusaika ylös torniin oli pari tuntia. Tornissa on hyvä jonotussysteemi. Paikan päällä ei tarvitse odottaa vaan puoli tuntia ennen sisäänpääsyä saa tekstarilla hälytyksen. Torni valmistui vuonna 1969 ja on Euroopan neljänneksi korkein rakennus. Huikeat ovat tornista näkymät Berliiniin.




Odotellessamme pääsyä tv-torniin kävimme tutustumassa Marian kirkkoon ja sen ympäristöön. Kirkko on Berliinin vanhin uskonnollisessa käytössä oleva kirkkorakennus ja osa kirkosta on rakennettu jo 1270-luvulla. Kirkon lähellä on paljon katseltavaa: mm. DDR-museo, Berliinin tuomiokirkko ja Altes museum.




Brandenburgin porttien läheisyydestä löytyy Tiergartenin neuvostomonumentti, joka on rakennettu toisessa maailmansodassa kaatuneiden puna-armeijan sotilaiden kunniaksi. Puna-armeija rakennutti muistomerkin itse ja sen pylväisiin on kaiverrettu sodassa kaatuneiden nimiä. Alueelle on haudattu 2000 kaatunutta sotilasta.




Branderburgin porteissa seurasimme Napoleonin jälkiä. Berliinissä on näkynyt runsaasti poliiseja ja erityisesti tämän suositun nähtävyyden liepeillä heitä erityisesti parveili.




Lisää sotamuistomonumentteja löytyy Grosser stern -aukiolta: Siegessäule eli voitonpylväs ja Saksan valtakunnankansleri Bismarckin patsas.




Saksan liittopresidentin Bellevue-virka-asunto pihanurmineen ja muotoon leikattuine puineen edustanee saksalaista järjestystä. Taisi olla jokainen ruohonkorsikin ojennuksessa.



Tälle turistille alkoi tulla jo väsy. Noin kymmenen tuntia tallustelua Berliinissä. Paljon siinä ajassa ennättää ja paljon jäi vielä seuraavaan kertaan. Huomenna kohteena Tsekki.