keskiviikko 13. heinäkuuta 2022

Hergén museossa Tintin jäljillä

Hergén museossa käyminen oli mielessämme jo viime Bryssel-visiitillämme, mutta silloin ei aika riittänyt. Tänään aamupäivällä rauhallisen ja hyvin nukutun yön jälkeen starttasimme mopon ja ajoimme Brysselin vilinästä reilun kolmenkymmenen kilometrin päähän Tintin luojan museoon. Georges Prosper Remi alias Hergé eli täällä Brysselissä 1907-1983. Lapsena hän malttoi rauhoittua paikalleen saatuaan kynän ja palan paperia. Myös koulaisena kirjan sivujen marginaalit täyttyivät piirroksista, kun hän hahmotteli ja raapusteli ikätovereidensa edesottamuksia. Lukioaikana hän liittyi partiolaisiin ja hänen  ensimmäiset sarjakuvapiirrokset onkin julkaistu partiolehdessä. Sekä partioliike että ensimmäinen ja toinen maailmansota vaikuttivat hänen piirrostensa sisältöön.






Vuonna 1925 koulunkäynnin loputtua Herǵe sai töitä katolisesta lehdestä ja seuraavana vuonna hän jo julkaisi oman ensimmäisen sarjakuvatarinansa. Vähitellen Hergétä kehotettiin luomaan oma sarja ja niin syntyi idea reportterista, joka kiertäisi ympäri maailmaa. Tuolloin hän otti käyttöön myös puhekuplat, joita oli parahiksi alettu käyttää amerikkalaisissa sarjakuvissa. Tintti-sarjakuvat olivat aluksi poliittista satiiria (Neuvostoliitto-aiheet), sen jälkeen vaihtelevasti kevyitä juoniltaan tai hyvinkin kantaaottavia. Vuosien saatossa Hergé perehtyi entistä perusteellisemmin aiheisiin, joita Tintti-kirjoissa tai -sarjakuvissa käsiteltiin. Tintti oli suosittu etenkin Belgiassa ja jossakin vaiheessa Tintti-lehteä julkaistiin viikoittain. Suomessa Tintti löi läpi vasta 1970-luvulla.

S


Hergéä on pidetty suurena ajattelijana ja filosofina. Hänen partiolaistaustansa vaikutti läpi elämän ja toi sarjakuviinkin humaanin, pienen puolella olevan piirteen. Toisaalta häntä on syytetty myös naisten syrjimisestä, kommunismista, natsisympatioista. Toisen maailmansodan jälkeen hän joutui neljä kertaa eri ryhmittymien pidättämäksi milloin mistäkin syystä ja Tintti-sarjakuvia pidettiin jopa todistusaineistona syytöksiin. Ainakaan takapenkkiläinen ei tiennyt, miten vahvasti Tintti-kirjojen aiheet liittyivät yhteiskunnan todellisiin tapahtumiin ja henkilöihin tai teknisiin keksintöihin. Erityisesti tutustuminen kiinalaisen veistonopiskelija Chang Chung-jeniin johti siihen, että tarinoista tuli realistisempia ja yksityiskohtien oikeellisuus korostui. Hirmuinen määrä taustatyötä Tintti-kirjoihin on tehty. Sen museossa ymmärsimme. Melkoinen monitaituri sarjakuvataiteilija Hergé oli. Museon monenmoiset piirrokset ja mainosluomukset osoittivat sen. Menestys toi sen mahdollisuuden, että lopulta hän pystyi itsekin kiertämään maailmalla - juuri niissä maissa, joissa Tintti oli jo seikkailut ja joista hän itse oli voinut vain haaveilla.





Hergén museossa vierähti pitkä tovi ja aikeissamme oli vielä tutustua EU-parlamentin alueeseen, kun nyt täällä Brysselissä olemme. Katsoimme, että EU-info on auki klo 18 asti, joten hippulat vinkuen viiletimme hotellilta jalkaisin alueelle. Ja mitä näimmekään? Info oli kiinni - niin kauan kuin toisin ilmoitetaan. Näinkö EU-kansalaista Suomesta palvellaan? Kiukun kiukku. No, emme paljon varmastikaan hävinneet, mutta ihan mielenkiinnosta olisi ollut mukava tuokin paikka nähdä. Sen sijaan kävelimme alueella muina kansalaisina katselemassa "päämajan" tunnelmaa. Takaisin hotellille kuljimme Brysselin kuninkaallisen palatsin kautta. Palatsi on kiinni aina vaan, mutta sen läheisyydessä on kuninkaallinen puisto, jonka läpi hspsimme rauhallista tahtia ja istahdimme välillä limpparille. Grand Placella oli edelleen eilisillan keikkalavat pystyssä, joten aukion komeus kaikkinensa ei auennut. 





Tulipas reippailtua. Se on aina hyvää vaihtelua mopon päällä istumiselle. Oli mahtava päivä, vaikka täytyy myöntää, että nämä helteet hieman pehmentävät päätä ja ajatuksia. Tänään mittari näytti parhaimmillaan + 33. Eikä siinä mitään, jos et satu istumaan mopon päällä miljoonkaupungin ruuhkassa. Mopo pukkaa lämpöä kintuille ja aurinko porottaa niin, että nahka-asu on muikeasti ihossa kiinni. Mutta niinhän se oli sovittu, että lämpimästä emme valita! Viimeinen reissuviikkomme tältä erää on alkanut ja huomisaamuna Bryssel jää taaksemme. Mukava kohde muuten tämä Bryssel!