keskiviikko 23. elokuuta 2017

Kotimaan moporetkiä - ja vähän muutakin

Elokuu on jatkunut ainakin Etelä-Suomessa varsin lämpöisenä, hieman myrskyisenäkin, mutta kaiken kaikkiaan otollisena päivän retkille. Warrior on huollettu, samoin ajo- ja muut kamppeet reissun jäljiltä. Onneksi saimme tehtyä nämä hommelit ennen Kiira-myrskyä.



Myrsky tuli sellaisella vauhdilla, että takapenkkiläinen kipitti hippulat vinkuen takapihalta sisälle ennen saderyöppyä. Männyistäkin napsahteli alas terveitä oksia melkoinen kasa.



Mervoimatkin kokivat kovia!
Autolla olemme myös kesäretkeilleet, matkaseurana tietenkin jäynänaapurit. Hieman saimme annettua takaisin - sekä hyvässä että pah... jäynässä - kun he palasivat omalta matkaltaan.




Päivän reissun teimme Tammisaareen ja poikkesimme takaisin tullessa Raaseporin linnan raunioilla ja Fagervikin ruukkialueella.



Oli kaunis, kesäinen ilta ja maisemat upeat. Ruukkialueella on aitoa 1700-luvun rauhaisaa tunnelmaa somassa miljöössä. Pelargoniat kukkivat pikku mökkien ikkunoilla ja idyllisen kylänraitin varrella on punamultamökkiä rinnakkain. Järvi kruunaa koko komeuden.













Viimeisin mopoajopäivä oli sunnuntaina, kun lähdimme tutustumaan Laukon kartanoon Vesilahdelle. Kartanolla on varsin vaiheikas historia aina 1400-luvulta tähän päivään. Kartano ja ympäröivä puutarha on kunnostettu ja paikka tunnetaan kurttuuritoiminnastaan, maanviljelystään ja muinaislöydöistä, joita alueelta on viime vuosina tehty. Laukon kartanon ensi vuoden teema onkin Laukon ritarit ja muinaiset sankarit ja alueelta löydetystä esineistöstä kootaan näyttely.



Alkuperäisen kivikartanon kellarin portaat.



Kartanon laajassa puutarhassa on paitsi useita rakennuksia myös paljon katseltavaa: patsaita, keraamisia esineitä, taideteoksia ja infotauluja, joissa kerrotaan teoksista ja alueen historiasta. Myös niistä kuuluisista Laukon peuroista.






Kartanon kulttuurihistoriaan limittyy sekin, että Elias Lönnrot viimeisteli siellä Kalevalan. Myöhäisempinä vuosinakin Laukko oli Lönnrotille paikka, jossa hän keskittyi kirjalliseen tuotantoon. Lönnrot toimi nuorena miehenä kotiopettajana Laukon kartanossa. Sinänsä hauska sattumus, että jos historian kirjat ja sukututkimukset pitävät paikkansa, takapenkkiläinen on kaukaista sukua Lönnrotille. Siitäkö mieltymys kieliin?



Tänä vuonna Laukon kartanon kesäteemana oli Suomen elokuvan kultaiset vuodet ja kartanoon oli koottu aiheeseen liittyvä valokuvanäyttely. Tauno ja Ansa komeilivat kartanon kammareissa.


Matkalla Manseen (jossa myös kävimme) iski nälkä. Onneksi matkan varrella ja mm. Tammelassa oli kyläjuhlia, joten makkara- ja lettukoju tulla tupsahti eteen kuin tilauksesta. Terkkuja Manseen Aulikille ja Karille ja kiitos taas lystistä seurasta!


Niitä Euroopan reissun kilometrejä kertyi n. 5.500 ja reittikartat ovat työn alla. Niihin palaamme mahdollisimman pian!