maanantai 18. huhtikuuta 2022

Nizzan lämmössä!

Pyrähdimme Nizzaan. Pitkän harkinnan jälkeen päätimme, että haluamme ja uskallamme lähteä reissuun. Koronan ja maailman tilanteen takia paperityöt eivät olleet ihan yksinkertaisimmat ja tilannetsekkausta ja -ohjeistusta tuli solkenaan sekä lentoyhtiöstä että hotellista. Mutta reissuun pääsimme ja eilen illalla laskeuduimme Nizzaan. Hotelli sijaitsee suht´ keskeisellä alueella, joten pääsemme kävellen helposti nähtävyyksien äärelle. Eilen ilalla kävimme ruokailemassa ja käyskentelemässä rantatiellä ennen pään painamista tyynyyn.


Päivä valkeni aurinkoisena ja ah - niin lämpimänä! Lämpöasteita taitaa olla parisenkymmentä päiväsaikaan, mutta illaksi toki tarvitaan pitkähihaista päälle. Turisteja ja paikallisisa on paljon liikkeellä varmaan osittain pääsiäisajan vuoksi. On virkistävää olla lämmössä ja ihastella näitä maisemia, kukkia, puita ja viheralueita. Ja meri, se vain on niin upea! Rantabulevardi, Promenade des Anglais, on Nizzan kuuluisin nähtävyys. Neljä kilometriä pitkä bulevardi kulkee pitkin meren rantaa ja näkymät ovat upeat. Eri näköistä kulkijaa on paljon ja lenkkeilijöitä viuhuu ohi tiuhaan tahtiin. Tyyleissä löytyy - sekä asusteissa että juoksutekniikoissa.



Jo 1800-luvulla rakennetun Bulevardin varrelta löytyy patsaita, monumentteja ja puistoja. Sen varrelta pääsee myös kipuamaan Nizzan linnan raunioille ja linnanpuistoon. Edellinen Nizza-piipahduksemme kesti yhden päivän ja silloin olimme mopedilla liikkeellä. Nizzasta jäi niin mukava tunne, että halusimme tulla tänne vielä uudelleen.





Tänään kävimme myös Nizzan vanhan linnan raunioiden alueella. Colline du Chateau eli linnakukkula on paikka, jossa voisi kuljeskella vaikka koko päivän. Alueelta löytyy keskiaikaisen linnan rauniot, kasvitieteellinen puutarha, vesiputous, kahviloita, picnic-alueita, lasten leikkipuisto, polkuja (ja portaita!) sekä näkymät turkoosinsinisiin merimaisemiin. Moporeissulla kävelimme 200 porrasta ylös, mutta nyt valitsimme hissin ylös ja portaat alas.





Promenade de Paillon on pitkä nizzalainen puisto, jossa järjestetään erilaisia tapahtumia ja jossa sijaitsee myös suihkulähteiden "puisto". Kun suihkulähteet eivät suihkuttele, etenkin lapset temmeltävät, riemuitsevat ja roiskivat märällä isolla alueella. Puistoalueella on myös trooppisia kasveja ja paljon levähdysmahdollisuuksia ihmisten istuskella.


 
Place Massena puolestaan on kaupungin keskusaukio, joka on rakennettu joen päälle. 1800-luvulla paikalla virtasi vielä Paillon-joki, joka aiheutti tulvavahinkoja. Aukio korvasi sillan, joka muinoin yhdisti kaupunginosat toisiinsa. Massena-aukiolla on myös seitsemän kappaletta korkeiden pylväiden päihin asennettuja patsaita, jotka kuvastavat eri maanosia. Iltaisin valaistut patsaat ovat hieman mystisen näköisiä.


Paljonpas ehdimmekin yhden päivän aikana! Aurinkovoidettakin piti pyöritellä poskiin. Äkkisiltään lämpöinen auringon porotus meinaa tehdä tepposia. Hotellille voimme käyskennellä vaikka vieressä olevan goottilaisen katedraalin kautta, ja kunhan vain löydämme Avenue Jean Medecinille, ei tie kotiin voisi olla suorempi!




Tänään vielä pieni iltalenkki ja sitten - tietenkin - iltapalaksi patonkia poskeen ja unten maille!