tiistai 22. syyskuuta 2020

Luoston tasamailla taapertamassa

Aurinko armas ja puuskainen puhuri - sellainen on keli ollut tänään. Mutta onneksi ei ollut kylmä tuuli ja toisaalta hurja puiden humina toi oman mausteensa tämän päivän patikointiretkeen. Lähdimme kohti Luostoa ja kurvasimme auton parkkiin Sodankyläntien varteen. Vanha tuttu Rykimäkurun reitti on kaunis ja tekee tasaisuudestaan huolimatta jaloille hyvää. Sen verran kivikkoinen ja juurakkoinen on polku lähes koko matkaltaan. Nyt tosin ovat aikeissa levittää polulle sepeliä. Helpottaa retkeilyä, jos liikkuminen on hankalaa. Ei meillä toki! Vielä. Paljon.




Kuski viritteli objektiivin kameraan ja harrasti lähikuvausta. Hurjan hienoja otoksia tulee, kun on tarpeeksi hienot välineet ja taito niiden käyttämiseen! Luonnon itsestäänselvistä ilmestyksistä saa aivan toisenlaisen käsityksen, kun ne zoomataan lähikuviksi.






Ihan kaikki eivät tosin onnistu yhtä hyvin. Siis kohteet...


Rykimäkeron laavulla paistoimme makkarat ja kuuntelimme tua noi, ku Porin seudulta oli ukkokerho eräretkellä. Reteet, mutta siivot olivat jutut ja naurunremakkaa riitti. Laavulla istuessamme yksi sedistä tuumasi, että nytpä saisi hyvän mainoskuvan. Ja senpä hän sitten nappasi. :)



Kuten sunnuntaina jo totesimme, ruskaretken ajoitus on nyt täysi kymppi. Ja joka vuosi tämän vuodenajan kauneus on yhtä hienoa, ei kyllästytä. Retkemme paluumatkalla erikoisesti käyttäytyvä poro jäi tuijottelemaan meitä pienen matkan päästä. Poro tuli hetken kuluttua metsäpolulle ja jatkoi tuijotteluaan. Mitähän tuo tuumi? Meinasikohan lyöttäytyä jonon jatkoksi?



Aurinko sai ruskan värit loistamaan entistäkin upeammin ja punainen aluskasvillisuus hohti vieläkin punaisempana. Luoston puolella lehtipuita on ehkä hieman enemmän kuin Pyhällä. Niiden värikirjo tuo vieläkin enemmän väriläikkiä maisemaan.




Naapurin ihana täti toivoi Lapin tuliaiseksi kelo-oksaa. Sisustuselementiksi tietenkin. Taisimme löytää juuri sopivan... :) Täytyy tosin tilata Matkahuollolta kuljetus!


Kuski otti tänään oravasta mittaa, kun istuskeli saunan jälkeen terassilla. Orava-parka kipitti vahingossa samalle penkille istumaan ja kun kuski sanoi "terve", orava otti jalat alleen ja suhahti karkuun tuhatta ja sataa. Taitaa parhaillaan puuskuttaa piilopaikassaan sadattelemassa läheltä piti -tilannettaan. Aamulla puolestaan peippo kävi ikkunan takana keräämässä omia aamiaistarpeitaan.



Upea päivä kauniin luonnon keskellä on takana. Katsotaan, millaisen sään ja millaiset retket huominen tuo tullessaan.