perjantai 21. heinäkuuta 2023

Hellurei, mikä päivä - kolme kohdetta kerralla, kaikki on Berchtesgadenin lähellä!

Höglwörth Abbey -luostari, Hans-Peter Porsche Traumwerk, Halstatt - siinäpä ohjelmaa yhdelle päivälle! Koska alla on auto ja samassa majapaikassa ystäväpariskunta, ehdotimme pientä ohjelmanpoikasta tälle päivälle. Siispä kuski puikkoihin, huivit ja hatut tiukalle ja menoksi! Heikki-isäntä on antanut hienoja vinkkejä ja niiden inspiroimina suuntasimme ensin tutustumaan Höglwörthin luostarin ympäristöön. Ystävättären kanssa jaksamme huokailla edelleen näitä maisemia. Takapenkiltä (nyt meitä on kaksi) kuului ihastuneita huokauksia tuon tuosta. 

Luostari itsessään oli juuri tänään kiinni, mutta ympäristössäkin riitti ihailtavaa. Luostari on Augustinian kaanonien entinen luostari Baijerissa, reilun 20 km:n päässä Berchtesgadenista. Myöhäisrokokooajan luostari on perustettu jo vuonna 1125 (!) ja luostarin yhteydessä oleva rokokookirkko rakennettiin uudelleen 1600-luvun loppupuolella. Luostarialueen vieressä on Höglwörther See, joka on varmasti aikanaan näkynyt kauniisti luostarille asti. Nyt rehevät pensaat ja mahtavan kokoiset puut peittivät suurimmaksi osaksi näkymät. Luostarin pihalla ystävällinen herrahenkilö napsi kuvia koko pikku seurueestamme. Kuten tiedätte, yksi seurueestamme tarvitsee lounasaikaan jotakin pientä pupellettavaa. Se järjestyi luostarin vieressä olevassa ravintola Klosterwirt Höglwörthissä. Oletteko syöneet koskaan lihaliemikeittoa, jonka seassa on lettuspagettia eli lettutaikinasta tehtyjä suikaleita? Ei ollut takapenkkiläinenkään ennen tätä päivää. Ihme ja kumma, maistui maukkaalta!





Seuraava etappimme oli Hans-Peter Porsche Traumwerk. On heti mainittava, että vierailun loppushow sai aikaan kylmät väreet. Jos sukunimi on Porsche, on melko varmaa, että sukujuuriin liittyy autoteollisuus. Porschen isä oli automuotoilija ja teollisuusmies Ferry Porsche. Hänen isänsä Ferdinan Porsche puolestaan oli insinööri ja Volkswagenin ja Porschen perustaja. Notta sellaiset sukujuuret pari polvea taaksepäin. Hans-Peter opiskeli insinööriksi ja valmistumisensa jälkeen työt alkoivat Porsche-yhtiössä. Hän eteni yhtiössä nopeasti, irtisanoutui välillä ja palasi veljensä johtamaan Porschen design-tiimiin. Veli Ferdinand Alexander on luonut Porsche 911 -mallin (mikä sanonee alan harrastajille jotakin...). 








Hans-Peterin intohimo ja harraastus on keräily. Sen huomasimme pian! Traumwerk, unelmatehdas - se tämä paikka oli. Aivan käsittämätön määrä pienoismalleja, tinaleluja ja sirkusrekvisiittaa. Kokoelma on lähtenyt alulle siitä, että poikansa synnyttyä H-P alkoi tutkia pienoisrautateitä ja lopulta hän mieltyi tinaleluihin. Hän halusi jakaa erityiset aarteensa kaikkien iloksi ja lopputulos on häkellyttävä. Kuvat eivät pysty avaaamaan koko totuutta. Pienoismalleja oli kokoelmissa varmaankin tuhansia! Kuski huomasi myös samanlaisen mopedin kuin hänen isällään on nuoruudessaan ollut. Tyttö tarakalla (nykyinen vaimo) poltti tanssireissulla nailonsi mopedin pakoputkeen.










Paras osuus oli vasta edessä. Jättimäinen pienoisrautatie oli yksityiskohtineen uskomattomalla pieteetillä luotu. Rautatie täytti kokonaisen suuren huoneen ja pursui jotakuinkin täydellisesti toteutettuja kokonaisuuksia. Tuntui, että luovuudelle ei ole asetettu mitään rajoja. Oli tehtaita, huoltoasemia, hälytysajoneuvoja, helikopteri pelastutehtävissä, toimistorakennuksia, kauppoja, jalkapallokenttä, vuoristoteitä, siltoja, laaksoja, salamoiva taivas, kuutamo ja uskomaton musiikki- ja valoshow, kun tilaan laskeutui valojen himmentämisen myötä yö. Yhden miehen unelma on todellakin upeasti jaettu kaikkien ihailtavaksi. Kylmät väreet vain vaeltelivat, kun valo- ja äänishow alkoi kaiken edeltäneen ihastelun lisäksi. Nyt seuraa kuvakimara, joka hieman valaisee pienoisrautatieunelmaa. 











Ohjelmallisen päivän viimeinen kohde oli Hallstatt, jossa olemme jo muutamaan otteeseen käyneet aiemmin. Paikka on kaunis ja erikoinen, mutta jotakuinkin täynnä turisteja. Koska kulkemiseen on käytännössä kapea kaisetale Hallstätter See -järven äärellä, väljää tilaa ei tahdo löytyä. Hallstatt on Itävallan puolella ja muutaman vuoden takaisen arvion mukaan kunnassa on vain vajaat 800 asukasta. Paikka kuuluu myös UNESCO:n maailmanperintökohteisiin. Hallstattin ensimmäinen tie on rakennettu vasta 1890-luvulla, vaikka alueen suolaesiintymät ovat houkutelleet asukkaita jo esihistoriallisella ajalla ja suolaa on kaivettu alueella tuhansia vuosia. Suolantuotanto on yksi alueen tärkeimmistä elinkeinoista, nykyisin myös turismi. Osa taloista on korkealla jyrkissä rinteissä. Totesimme, että voisi harmittaa, jos kauppareissulta palattua huomaisi, että ai niin, lotto jäi tekemättä ja maitopurkki ostamatta.









Turistikierroksemme päättyi "kotipihaan" ja melkein ehdimme vielä jäätelöillekin. Jätskibaari oli kuitenkin sulkemaisillaan juuri, joten osa meistä osti jäätelökipot mukaan. Paikalle hälytetty majatalon isäntä tuli paluumatkalla vastaan ja päädyimme vielä istuskelemaan ja juttelemaan majatalon pihaan. 


Täydellinen lomapäivä jälleen, totesimme päivän päätteeksi. Viikko Saksan kodissa on vierähtänyt uskomattoman nopeasti. Onneksi otimme toisen startin mopoepisodin jälkeen. Olisimme jääneet paitsi niin monesta hienosta hetkestä täällä hyvässä huomassa ja tutussa paikassa. Lähtö täältä on aina haikea, mutta huomenna starttaamme kohti Prahaa. Tulkaa visiitille kuvankauniiseen Berchtesgadeniin ja Burmesterhausiin!