torstai 5. maaliskuuta 2020

Tilanne päällä! ...ja muita museokokemuksia

Lauantaina teimme kolmen museon kierroksen, jonka aloitimme Päivälehden museosta. Tilanne päällä -näyttelyyn on koottu valokuvaaja Peter Janssonin uutiskuvia usealta vuosikymmeneltä. Yllättävää oli, miten monet kuvat ja uutistilanteet olivat muistissa oman mielen syövereissä.


Vuonna 2015 eläkkeelle jäänyt Jansson on työskennellyt lähes kaikissa tämän maan suurimmissa sanomalehdissä. Jo vuodesta 1974 alkaen hän on ollut mukana uutistilanteissa sekä kotimaassa että ulkoimailla. Kuvien aiheita löytyy laidasta laitaan - Estoniasta Niinistön häihin ja kaikkea siltä väliltä.

Päivälehden museoon ei peritä mitään sisäänpääsymaksua ja sen pysyvä näyttely suomalaisen median historiasta on hienosti koottu. Mainio kohde.



Seuraavaksi vuorossa oli Sinebrychoffin taidemuseon näyttely: Albert Edelfelt ja Romanovit, jossa on esillä Edelfeltin vähemmän tunnetuja, Venäjän keisariperheeseeen liittyviä taideteoksia. Tärkein näytillä oleva taideteos on kauan kadonneeksi luultu Suuriruhtinaat Boris ja Kirill Vladimirovits lapsina. Teos on näytillä Suomessa ensimmäistä kertaa. 





Sinebrychoffin museo on jo itsessään arvokas ja näkemisen arvoinen 1900-luvun alkupuolen yksityiskoti ja tehtaankonttori. Prameat antiikkihuonekalut, kattomaalaukset ja -kruunut, raskaat verhot, taideteokset, näyttävät tapetit, arvokkaat koriste-esineet - siinäpä ihailtavaa kerrakseen.




Bottalla nautitun lounaan jälkeen poikkesimme vielä Helsingin Taidehalliin. Käsityötaiteilija Anu Tuomisen teokset ovat valloittavia, mielikuvituksellisia, hauskoja ja saavat hyvälle tuulelle.







Taiteilija käyttää materiaaleina mm. kirppiksiltä löytämiään tavallisia esineitä ja loihtii niistä yllättäviä ja ilahduttavia teoksia. Lisäksi tämän päivän teema, kierrätys, toteutuu esimerkillisesti hänen käsitöissään ja taideteoksissaan.


 


Myös rikkinäiset lautaset ja vanhat, kuluneet harjat tai vaikkapa nahkakengät saavat taiteilijan käsissä uuden elämän ja uusia merkityksiä. Mahtavia oivalluksia!





Huomenna tänään on eilen oli oikea hyvän mielen taidenäyttely! Ja museokortti on loistava keksintö!