tiistai 18. heinäkuuta 2023

Tuiki tavallisena turistina Salzburgissa

Seikkailuviritteisen alkuloman jälkeen olo ihan tavallisena turistina tuntuu mukavalta. Viime yönä satoi aika rankasti vettä ja aamulla maisemat olivat utuiset. Pilvet näyttivät roikkuvan vuorten välissä.


Muutaman tunnin jälkeen aurinko alkoi pilkistellä ja viime päivien helle palasi. Päätimme lähteä piipahtamaan Salzburgissa, jonne Berchtesgadenista on noin 25 km. Vaatii hieman ajatustyötä täällä se, että jotakuinkin päähänpistosta voit lähteä käymään toisessa valtiossa ja siihen tarvitaan ajoa vain vajaa puoli tuntia. Otimme kohteeksi Festung Hohensalzburg-linnakkeen. Linna sijaitsee tietenkin korkealla ja koska köysijunaan oli menijöitä kuin muurahaisia, päätimme kävellä ylös. Huh, huh - päivän liikunta-annos tuli hoideltua kerralla. Jyrkkää nousua, portaita, mäkeä, pinnistelyä, ponnistelua. Onneksi oli juotavaa mukana.




Linna on rakennettu jo 1000-luvulla ja kokonaisuuden kiertämiseen ei olisi päivä riittänyt. Kuljimme katselemassa parhaimmat näköalapaikat ja totesimme, että linna-alue rakennuksineen on valtava. Takapenkkiläiselle tuli nälkä ja kaikki tietävät, että silloin on parasta taikoa pöperöä pöytään mieluiten heti. Istahdimme linnan sisäpihalle ravintolaan ja palvelu pelasikin nopeasti. Tosin täytyy mainita, että ruuan laadun olisi voinut olettaa olevan hieman korkeampi tuollaisessa paikassa. Nälkä kuitenkin lähti ja olo virkistyi.








Linna-alueella kiertelyn ja lounastelun aikana parkkiaika alkoi lähestyä loppuaan, joten tepastelimme alas kaupunkiin ja poikkesimme vielä kahville Mozartin aukion liepeille ja kiertelimme myös tovin vanhaa kaupunkia. Kaunis kaupunki on Salzburg, jonka läpi virtaa Salzach-joki. Parhaillaan Salzburgissa valmistaudutaan tuleviin oopperajuhliin, joiden aikana vanhoja oopperoita näytetään valtavailla screeneillä.




Vanhassa kaupungissa kierreltyämme vaihdoimme auton paikkaa ja suuntasimme Mirabellin palatsialueelle. Ja arvatkaas mitä? Siellä on kuvattu Sound of Music -elokuvaa. Kukkaistutusten täyttämään puutarhaan pääsee ilmaiseksi. 1600-luvun alussa valmistunut linna toimii tänä päivänä esim. erilaisten konserttien pitopaikkana. Palatsin on rakentanut arkkipiispa von Raitenau ja kun hänet syrjäytettiin, linnasta tuli arkkipiispojen kesäresidenssi. Vaikka palatsi on ulospäin varsin hillitty, on se kokonsa ja laajan puutarhansa vuoksi vaikuttava. Barokkipuutarhassa on mm. patsaita, suihkulähteitä, puita, pensaita, muotoon istutettuja kukka-asetelmia, labyrintti ja levähdyspaikkoja.











Puistosta löytyi jopa mallia tämän päivän muotikampauksesta. Pakkohan se oli pysähtyä kuvaamaan. Niin kauniit viherkutrit!



Oli hyvä päivä ja loppuillan kruunasi vielä se, että ystävät Porista saapuivat Burmesterhausiin. Vietimme syvällisen juttutuokion. Kumpaisellakin parilla on ollut hieman mutkia matkassa, mutta lomasta pyritään nauttimaan vastoinkäymisistä huolimatta. Siinä onnistuimme tänään erinomaisesti ja päivä oli kaikin puolin virkistävä. 

Tänään venyi päivitys myöhään, mutta se johtui vain siitä, että niin mukava tavata ystävät, joiden kanssa olemme ennenkin olleet Burmesterhausissa samaan aikaan. Nyt tuutimaan!