lauantai 27. heinäkuuta 2019

Viikinkejä Ahvenanmaalla!

Viikinkimarkkinat - sellaiset on järjestetty Ahvenanmaalla jo 20 kertaa ja kuinkas ollakaan, juuri tähän aikaan. Pakkohan viikingit oli katsastaa. Markkinoille on oma alueensa Kvarnbossa noin 20 minuutin ajomatkan päässä Maarianhaminasta. Onneksi jätimme mopon huilaamaan ja menimme markkinoille bussilla. Helle on nimittäin vielä asteen hurjempi kuin parina edellisenä päivänä eikä nahka-asuissa tallaaminen olisi onnistunut.


Aikamoisen aikamatkan tapahtuma tarjosi. Alueella oli paljon myyntitelttoja, joissa myytiin pääasiassa "viikinkiajan käsitöitä". Taottuja esineitä, nahkakoruja, värjättyjä lankoja ja kankaita jne. Viikinkien taistelunäytös oli äänekäs ja viihdyttävä samoin etenkin lapsia hassuttanut jonglööri, joka mm. jonglöörasi kahdella miekalla ja omenalla ja niiden heittelemisen aikana nappasi vauhdista omenan suuhunsa ja puraisi siitä. Tämä katkeamattoman jonglöörauksen lomassa. Saimme katsella myös köyden valmistamista entisajan menetelmin.






Markkinoiden jälkeen päätimme käydä mopoillen tutkimassa saarta ja lähdimme kohti Bomarsundin linnoitusaluetta, joka onkin varsin laaja: 870 hehtaarin muinaismuistoalue. Linnoitus on ollut aikoinaan Ahvenanmaan suurin rakennus, mutta Krimin sodan aikana se tuhoutui täysin. Linnoituksen ympärille kasvaneesta yhdyskunnasta näkyy vielä runsaasti jälkiä. Rakennusten kivijalkoja ja muureja pilkottaa heinätupsujen lomasta siellä täällä pitkin tienvartta.








"Mopoleirimme" päättyi tänään. Päivät ovat hurahtaneet todella nopeasti ja on ollut hienoa nähdä Ahvenanmaa - etenkin näin upeiden säiden suosimina. Mopokerho on urakoinut hienon kokoontumisen. Suuri kiitos Minna, Jan, Kimmo ja Ari! Illallisen jälkeen palkittiin vielä paljon kerhon jäseniä nuorimpaa osallistujaa myöten. :)




Huomenna mopomme kurvaa jälleen laivaan. Turusta karautamme vielä Poriin ja Hinnerjoelle ystäviä tapaamaan. Hieno kokemus tämä Åland, vaikka emme saaneetkaan selvitettyä, missä niitä Ålannin perunalastuja kasvaa!


Ps. Eiliseen päivitykseen on lisätty hieman kuvia. Niiden ottaja nukkua nuupahti kesken blogipäivityksen. Arvatkaapa kuka?

Ps. 2 Ahvenanmaa yllättää. Vierailumme päättymisen kunniaksi Åland panosti meihin ja järjesti ilotulituksen, jonka näimme suoraan hotellihuoneen ikkunasta. :) Tai no - paikallinen rokc-festivaali päättyi ja ehkä ilotulitus liittyi siihen... Mutta meille tämä kruunasi visiittimme tässä kauniissa saaressa.





Ihmeellinen ilta ja kesäinen päivä Ahvenanmaalla

Tuulta purjeisiin ja mopo laivaan! Torstaina seilasimme Ahvenanmaalle mopokerhomme (TFMK) tapahtumaan. Suurin osa osallistujista asuu mökeissä läheisellä leirintäalueella meren tuntumassa. Valitsimme majapaikaksi hotellin, joka on aivan Maarianhaminan keskustassa.



Maarianhamina on sen verran pieni kaupunki, että mopoilusta on helppo pitää paussia muutaman päivän. Sen sijaan vuokrasimme polkupyörät ja millaiset pyörät ne ovatkaan! Tiellä ei meinaa pysyä ja hauskaa on riittänyt. Pyöriä on uskomattoman vaikea ohjata - ovat ihme venkuloita. Melkein vaarallisempaa menoa siis kuin mopolla konsanaan!


Pääsimme kuitenkin leiripaikalle muiden joukkoon ja nautimme illallisen kerholaisten kanssa leirintäalueen ravintolassa. Reilusti yli 100 motoristia kokoontuu tässä tapaamisessa leppoisissa tunnelmissa, vaikka ohikulkija olisi muutakin voinut luulla.





Päivän aikana uutisoitiin Bill Clintonin saapuvan Maarianhaminaan saman päivän aikana ja syyksi paljastui ahvenmaalaisen miljönääri Anders Wiklöfin syntymäpäivät. Wiklöf järjestää syntymäpäivänään ahvenmaalaisille ilmaisen konsertin ja WAU - olipahan konsertti! Kiitos, Ahvenanmaa tästä unohtumattomasta, ainutlaatuisesta illasta.



Aivan mielettömän taitavia artisteja esiintymässä upean bändin kanssa. Päivänpaiste vaihtui konsertin aikana illan hämäryyteen ja puitteet vain paranivat. Konserttipuiston taustalla liplatti meri ja purjeveneet lipuivat ohi. Yleisö oli hyväntuulista ja antoi esiintyjille valtaisia aplodeja ja nousi tuon tuosta seisaaltaan osoittamaan suosiotaan.


Illan tunnelmaa on vaikea kuvailla, se oli niin vaikuttava. Kaunis musiikki, lämmin ilmapiiri, taianomainen kesäilta. Loppunumeroiden aikana tapahtuma huipentui vielä ilotulituksiin. Ei minkäänlaista rähinää tai riehuntaa vaan hyväntahtoista yhdessäoloa oli aistittavissa väenpaljoudesta huolimatta. Oli upea kokemus! Ja Johnny Logan todella osaa muuten laulaa! Hänen esittämänsä "My Way" sai kylmät väreet vilistämään.






Tänään teimme kerholaisten kanssa vierailun Kastelhoman linnaan, jossa opas kertoi meille linnan historiasta 1300-luvulta alkaen. Linnan raunioilla on varsin kirjava historia puolustuslinnakkeesta tämän päivän museoksi. Samalla alueella on myös ulkoilmamuseo ja vankilamuseo. Hieno miljöö ja kokonaisuus.













Linnakierroksen jälkeen päätimme hurvitella pyörillämme pitkin Maarianhaminaa ja ajelimme rantaa pitkin niin pitkälle kuin katseltavaa riitti. Tankkasimme tietenkin (hurjan isoilla) jätskitötteröillä itsemme.





Illalla vuorossa oli iltabileet, joissa soitti The Rewinds -bändi, joka soitti räyhäkkäästi melko raskaita cover-biisejä. Hyvä meininki, mutta pikkuisen pienemmät volyymit olisivat ehkä riittäneet. Oli mukava ilta ja tutustuimme päivän aikan uusiin ihmisiin, mm. osallistujista nuorimpaan. Nuori herra on sulattanut porukan sydämet - on puhelias ja ulospäin suuntautunut eikä pelkää esiintymistä! Olipa pojalla porukan tyylikkäimmät tanssimuuvitkin.





Huomenna on vuorossa viikinkimarkkinat, mutta sitä ennen saapuu hetki sininen eli unta palloon ja pallo tyynyyn. Tai maaliin... Sov gott!