maanantai 18. heinäkuuta 2022

Kööpenhamina-Linköping, 485 km

Eilinen majapaikkamme oli varsin jännä. Majoituimme aivan Brondbyn suuren  jalkapallostadion vieressä Idraettes Husissa eli Urheilun talossa. Huoneesta näkyi suoraan yksi alueen jalkapallokentistä. Samassa hotellirakennuksessa on tilat myös useilla Tanskan urheiluliitoilla. Onneksi ei ollut peliä eilen - olisi voinut olla aikamoinen hulina hotellissakin. Ja kyllä - Teemu Pukki pelasi vuosina 2014-18 Brondby IF:n riveissä.



Tänään lähdimme liikkeelle jälleen tummien pilvien saattelemana. Aivan sama tilanne kuin eilen. Synkkääkin synkempiä pilviä oli koko pitkän matkan seuranamme, mutta säästyimme sateilta. Onnekkaasti oli myötätuuli ja synkimmät pilvet liikkuivat altamme pois. Olemme olleet todella onnekkaita säiden suhteen. Huomenna on vielä yksi jännityksen paikka. Tukholmaan on luvattu sadekuuroja ainakin iltapäiväksi. Mikähän siinä onkin, että aina kun ajamme poikittain halki Ruotsin, sää viilenee ja vähintäänkin sateen uhka on ilmassa. Outo maa on tämä. 

Tänään oli tiedossa pitkä matkapäivä, siirtymä lähemmäksi Tukholmaa. Kuinka ollakaan matkalla silmään sattui ruukkialueen kyltit parahiksi, kun oli saatava murua massuun. Risteys hurahti ohi, mutta kuski teki hallitun U-käännöksen ja parkkeerasimme mopedin ruukin pysäköintialueelle. Kylläpäs sattuikin taas historiaa huokuva paikka kohdallemme. 




Husebyn ruukkialue on ollut samoilla sijoillaan jo viikinkiajoista asti. Vuosien vieriessä ja omistajien vaihtuessa alueella on aloitettu raudan tuotanto vuonna 1628 kuninkaan pojan Karl Karlsson Gyllenheimin toimesta. Historialliset perheet kuten Rudebeckit ja Hamiltonit ovat olleet Husebyn myllyn omistajia ja uudistaneet alueen rakennuksia. Hamilton rakennutti myös Huseby Castlen, linnan, joka tiluksilta löytyy. Vuonna 1867 uudeksi omistajaksi tuli Joseph Stephens, joka laajensi aluetta ostamalla maita ja maatiloja ruukkialueen ympäriltä. Huseby Castlesta tuli Stephensin vanhimman tyttären, Miss Florencen koti.







Ruukkialueella oli myös paljon erilaisia kukkalajeja ja hyötykasvimaita. Muutamia kanoja, kukkoja ja riikinkukkoja näkyi myös. Ja yksi kukkaispoika vehreän viherkujan alla keikaroimassa...





Miss Florence oli paljon julkisuudessa 1950 ja -60-luvuilla, kun kävi ilmi, että hän oli huijannut suuria rahasummia useammilta henkilöiltä. Puhuttiin Husebyn skandaalista. Neiti asui elämänsä loppuun asti linnassaan ja testamenttasi sen Ruotsin valtiolle vuonna 1979. Loppuvuotensa hän eli ns. palvelijan huoneessa, pitkän huonejonon päädyssä. 

Ruukkialueen ravintolassa syötyämme jatkoimme matkaa ja ehdimme Linköpingiin kuuden aikoihin. Yliopistokaupungin sunnuntai-ilta oli varsin rauhallinen ja torialuetta lukuun ottamatta ihmisiä oli vähän liikkeellä. Liki hotelliamme löytyi paikallisen puutarhayhdisyksen nimissä oleva nätti puistoalue kukkineen ja huvimajoineen.




Huomenna pöristelemme laivaan ja seilaamme kotia kohden. Tiistai-iltana pääsemmekin jo omaan sänkyyn nukkumaan. Sitä on kieltämättä ikävä täällä reissun päällä. Ehkä saunakin lämpiää... Kilometrejä on takana noin 6700 - onhan siinä ollut kuskilla kaasuhanassa pitelemistä! Tänään toivotamme Jarmolle seurueineen turvallisia kilometrejä Tanskan maalle.