maanantai 24. heinäkuuta 2023

Praha-Berliini, noin 350 km - linnoja joka kukkulalla

Viime yön hotelli itsessään oli täysi kymppi, mutta aamiaisella oli paljon huonokäytöksistä väkeä. Juuri kun olimme kehuneet saksalaisia nuoria, näimme nyt ihan muuta - suoranaista huonoa käytöstä, rynnimistä ja epäkohteliasta puhetta. Onneksi takapenkkiläinen ei ymmärrä saksaa, vaikka puheensävy paljon kertoikin. Jonotustilanteessa ystävällinen pyyntö maltista johti sadatteluun. No, ehkä useammalla matkalaisella oli huono aamu ja ruuhkainen aamiaishuone ei auttanut tilannetta. Tämä oli pieni sattumus ja aloitimme päivän rauhallisella startilla yhdentoista aikaan. Suuntanamme oli tänään Potsdamin puoleinen Berliini, mutta tänään tapahtui taas hotellinvaihto lennosta. Tai oikeammin hotellin parkkipaikalta. Totesimme, että ei enää yhtään arveluttavan näköistä hotellia tällä reissulla. Onneksi Bookingin kautta tilatut hotellit voi useimmiten perua tai vaihtaa iltakuuteen asti, joten reilu tunti oli aikaa päivittää tilanne. Siispä varauksen peruminen ensin ja sen jälkeen uuden majoituksen etsiminen. Tuli paljon kalliimmaksi tämä Hampton by Hilton, mutta ainakin toistaiseksi vaikuttaa siltä, että kannatti! On isot vuoteet. Mahtuu takapenkkiläinenkin vaikka poikittain nukkumaan. Kunhan vain pääsisi ensin kipuamaan sängyn päälle! Siistiltä ja rauhalliselta vaikuttaa. Aivan hotellin "takapihalla" on Mercedes-Benz Arena, konserttihalli, ostoskeskus, todella runsaasti ravintoloita ja toisella puolen katua graffittitaiteiltu Berliinin muuri. Se osa, joka on vielä jäljellä.




Saksassa tuntuu, että jokaiseen kaupunkiin, kylään, notkelmaan ja mäentöppyrään liittyy värikästä historiaa. Linnoja on joka kukkulalla ja aivan sattumalta valitsimme matkalla käyntikohteeksi Shloss & Park Pillnitzin. Oli käymisen arvoinen paikka, vaikka linnakierrokselle emme menneetkään. Hurjan iso puistoalue, jossa oli varmasti sadoittain eri puulajeja, pensaita ja kukkia. Lisäksi gondoli, palmuhuone, vesiaihioita, suihkulähteitä ja ties mitä. Oli englantilaista ja kiinalaista puutarhaa sekä rakennuksia toinen toisensa vieressä Linna sijaitsee Elbe-joen varrella ja se ollut useiden kuninkaallisten kesäasunto. On muuten todella monen palatsin ja linnan taustalla tarina, jossa hallitsija, arkkipiispa tai joku muu korkea-arvoinen herra on rakennuttanut palatsin rakastajattarelleen. Niin tämäkin palatsi on saanut alkunsa. 










Palatsialueen puistossa ja puutarhoissa oli useita eksoottisen näköisiä kasveja ja valtavan kokoisia puita. Osa havukasveista näytti ja tuntui aivan muoviselta. Yhden rakennuksen seinässä, aivan Elbe-joen partaalla, oli merkinnät vedenpinnan korkeudesta. Yritimme arvailla, kuinka suuri osa rakennuksesta on ollut veden vallasta silloin, kun joki on tulvinut korkeimmillaan. Joen suuntaan kääntyessä tuntui hurjalta ajatella, miten paljon vahinkoa tulvat ovatkaan aiheuttaneet, kun vesi on noussut palatsirakennuksetn terassikaiteen korkeudelle. Vesi on ollut korkeimmillaan vuosina 1845 ja 2002.








Huomenna on vuorossa Berliini-päivä. Annamme Berliinille toisen mahdollisuuden. Viimeksi paikasta jäi hieman ikävä maku, mutta ainakin tänään iltakävelyllä ja ruokailulla jäi kirjaimellisesti hyvä maku suuhun. Viivymme täällä pari yötä ja tiistaina on tarkoitus suunnata Potsdamiin Sansouci-palatsin puistoon. Se se vasta iso luomus onkin!