keskiviikko 7. heinäkuuta 2021

Kierros Kymenlaaksoon

Kaakkois-Suomi ja Kymenlaakso - sille suunnalle suuntasimme viikonloppuna. Mopokyyti ei paljon päätä viilentänyt. Aivan valtaisa helle ja auringonpaiste siivittivät matkaa. Kurvailimme aivan uusilla reiteillä mukavilla mutkateillä. Elimäen kohdalla huomasimme vanhan, sievän kahvilarakennuksen ja päätimme poiketa limpparille ja välipalalle vanhaan hirsirakennukseen. Piika ja Renki -kahvilarakennus on alun perin ollut Mustilan kartanon vilja-aitta ja se sijaitsee kartanon arboretumin naapurissa. Varsinainen, hirsinen kartanorakennus on purettu jo 1950-luvulla, mutta 120 hehtaarin laajuinen Arboretum Mustila on suosittu käyntikohde. Kahvilassa oli muuten tosi mukava palvelu ja makoisat omenapiirakat!



Elimäeltä ajelimme Verlaan - UNESCON maailmanperintökohteeseen. Vanha pahvitehdas- ja puuhiomomiljöö Verlankosken äärellä on todella idyllinen ja käymisen arvoinen kohde. Verlan ensimmäinen puuhiomo on perustettu jo vuonna 1872. Kauniit vanhat puu- ja tiilirakennukset veden äärellä, rakennusten ja alueen historiasta kertovat infotaulut, mukavat putiikit ja kahvilat - kaikki nämä yhdessä muodostavat arvokkaan kulttuurikokonaisuuden ja tehdasmiljöön. Koristeellinen Patruunan pytinki on upeasti entisöitä Verlan patruunan asunto.


Alueella oli aikoinaan myös oma keilarata, jonka molemmissa päissä sijaitsi kahdeksankulmaiset paviljongit. Toinen paviljongeista on säilynyt ja sen seinällä oli aitoja keiloja ja kuulia 1800-luvun loppupuolelta.


Käsityöpuoteja löytyy tallirakennuksesta ja alueen poikki rantaan kulkee uittorata. Raamisahan ympärille oli koottu näyttely ja lounasta nautimme myllymakasiinissa. Viehättävä alue.








Kaiken muun nähtävän lisäksi alueen läheltä löytyy kalliomaalauksia, joiden iäksi on arvioitu 7000 vuotta! Tämä punavärillä tehty muinaismuisto on löydetty vuonna 1974 ja maalaukset ovat vanhimpia Suomesta löytyneitä. 



Kotimatkalla satuimme Kimolan kanavan kohdalle juuri parahiksi, kun sulut avattiin. Kanava on avattu vasta viime vuonna ja sitä pitkin pääsee vaikka Kouvolasta Pielavedelle Savoon. Ns. sulutuskorkeus on 12 metriä ja heti sulkujen jälkeen on 70 metrin mittainen venetunneli. Navigaattorissa kanava näytti varsin vinhalta - tikkusuora sininen viiva kartalla.





Kotona alkaa myös toinen terassi olla jotakuinkin valmis ja silloinhan täytyy kutsua vastaava tarkastaja paikalle. Löydettiin onneksi pätevä ja läpi meni!




Pian on valmista, joten tänne vaan terassia testaamaan!