maanantai 24. heinäkuuta 2017

Öölannista Skåneen tihkusadekuuroissa, 310 km

Öölanti jäi taakse ja jossakin vaiheessa matkaa piti jumpata sadeasut päälle. Pieniä tihkusadekuuroja riitti liki Trelleborgiin asti. Ajelimme rantareittejä Karlskronan ja Ystadin kautta, Skånen kuuluisien perunapeltojen reunamilla. Eteläisin Ruotsi on todella kaunista - varsinkin, kun merelle päin on esteetön näkymä. Perinteiset talot pihoineen ja kukkaistutuksineen ovat hienosti laitettuja ja merimaisemat upeita.

Kuvat jäivät tällä kertaa napsimatta sadeasujen vuoksi, ei peukku taipunut saderukkasessa! Ruotsin itäinen rannikko on suositeltava matkakohde.



Nyt istumme Stena Line -laivassa matkalla Trelleborgista Saksaan. Yön vietämme hotellissa Rugenissä ja huomenna katsastamme jälleen Rugenin maisemia. Illaksi ajamme Potsdamiin, lähelle Berliiniä.




Tälle reissulle ei ole vielä sattunut paikkaa, jossa yhteydet toimisivat moitteettomasti, joten päätämme raportin tähän. Huomisiin!

Öölanti päivässä

Aamupäivällä suuntasimme Eriksmålanista pohjoiseen Kosta-kylään, jossa on monenmoista Outlet-myymälää ja lasigalleriaa. Tällä seudulla on erikoistuttu lasitaiteeseen ja sen lajin gallerioita ja myymälöitä on enemmän kuin yhden kylän tarpeisiin. Toisaalta myös kirppiksiä näyttää olevan liki joka toisen talon pihassa.


Kostan jälkeen pyyhälsimme Öölannin kauniille saarelle ihastelemaan Borgholmin kuninkaallista linnaa, joka vielä 1800-luvulla oli raunioina. Linnaa on vuoroin hallinnut Ruotsi, Tanska ja Saksa. Nyt se on osittain restauroitu ja osittain raunioina ja siellä järjestetään erilaisia juhlia ja tapahtumia. Juuri nyt linnan sisäpihalle oli rakennettu suuri esiintymislava bändille ja katsomo sitä vastapäätä. Ihmiset näyttivät tulevan linna-alueelle kevyissä kesähepenissä picknickiä viettämään ja musiikkia kuuntelemaan. Saarella kävi koko ajan reipas tuuli, joten ihan kevyissä kesävermeissä siellä ei tarkene.









Borgholmin linna on aivan Ruotsin kuninkaan "kesämökin" Sollidenin vieressä. Kävimme kolkuttelemassa portteja myös Sollidenissa, mutta Kalle oli jo laittanut portit säppiin.




Lopuksi ajelimme reipasta vauhtia ihastelemaan Öölannin eteläkärkeen Långe jan -majakkaa ja sen ympärillä olevia loivia niittyjä. Luonnonsuojelualue oli laaja ja erikoisen näköinen. Lehmät ja lampaat käyskentelivät ajotiellä ja sen vieressä liikenteestä välittämättä. Myös "Kungliga gård" oli alueella ja kuninkaallinen maatila näytti erityisen hyvin ja huolella pidetyltä, siistiltä ja avaralta auleelta.










Eteläkärjestä kurvailimme takaisin pienempiä teitä ja kuvasimme matkalla vielä Öölannin sillan. Päivä vierähti pitkälle iltaan ennen majapaikkaan saapumista, mutta olipa hieno päivä - aurinko paistoi ja ympärillä upeat merimaisemat.