lauantai 19. lokakuuta 2019

Museokortti kovassa käytössä

Hankimme viime vuonna Museokortit, joita näyttämällä liki museoon kuin museoon on vapaa pääsy. Muutaman kympin hintainen kortti on jo reilusti maksanut itsensä takaisin. Kummallista, miten paljon helpompi museokierroksille on lähteä, kun sisäänpääsy on ikäänkuin "ilmainen".

Pari viikkoa sitten kulku kävi HAM:iin eli Helsingin taidemuseoon, valokuvamuseoon ja Päivälehden museoon (jonne tosin on aina vapaa pääsy). HAM:ssa oli varsin vaikuttavia teoksia sekä monialataituri Tove Janssonilta että "Minä maalaan kuin Jumala" Ellen Thesleffiltä.



Tove Janssonin suuret seinäfreskot ovat vaikuttavia. Juhlat maalla -taideteoksessä pilkistää pikkuisena yksityiskohtana aivan ensimmäinen Muumipeikko. Valtavien seinäfreskojen lisäksi taidenäyttelyssä oli lapsille oma taidenurkkaus muumihahmoineen.



HAM:n jälkeen poikkesimme Päivälehden museoon katsomaan sekä perusnäyttelyä että Caj Bremerin näyttelyä "Kuvia kaukaa". 90-vuotiaan valokuvaajalegendan kuvat on koottu 70- ja 80-luvun ulkomaanjuttumatkoilta ja ne ovat kuvittaneet Helsingin Sanomien reportaaseja. Vuosikymmeniä sitten Bremerin matkat suuntautuivat eksoottisiin maihin, joihin tänä päivänäkään ei moni suomalainen suuntaa.


Päivälehden museon perunäyttelyssä voi tehdä kattavan aikamatkan suomalaisen uutistyön historiaan, painotekniikkaan, uutistoimituksen työskentelyyn, tiedonkulkuun ja tekniikkaan. Ja kas - Kari Suomalaisen hahmohan se siinä!


Kaapelitehtään Valokuvataiteen museossa puolestaan on valokuvaaja Sakari Piipon näyttely "Eräitä huomioita Suomen poliittisesta järjestelmästä". Näyttely on mielenkiintoinen sitä taustaa vasten, että Valtioneuvoston kanslia yritti kieltää kuvien julkaisemisen. Piipon kuvat eivät ole ihan tavallisia politiikkaa koskevia kuvia. Pikemminkin ihmisen ja tilanteiden inhimillisyyteen, piilevään huumoriin ja arkeen keskittyviä.

Kannattaa ehdottomasti poiketa, jos Kaapelin kulmilla liikkuu! Sakari Piipon valokuvanäyttely

Syksy on todella tullut. Sataa, sataa ropisee joka ikinen päivä. Kuskilla alkoi syksyn tullen myös metsästyshommelit - toivottavasti jatkossa sää suosisi metsästysporukkaa kuulailla keleillä!