sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Moporeissu 2016 - kivat kohteet

Kokosimme menneen kesän Eurooppa-turneemme käymisen ja kokemisen arvoiset kohteet.

Miedzyzdroje, Puola
Luoteis-Puolassa Itämeren rannalla, Wolinin saarella, pienehkö n. 6000 asukkaan kaupunki, jossa upeat hiekkarannat lähellä kylpylähotelleja. Keskusta kävelymatkan päässä ranta-alueelta. Yllättäen kylpylähotelin huone oli siisti, hyvä ja rauhallinen. Alueella tuntui kuin olisi ollut etelän lomakohteessa.


Rügen, Saksa
Kannattaa varata kunnolla aikaa ja kierrellä saaren viehättäviä kyliä kauniita puistomaisia teitä kiemurrellen. Saksan isoin saari, jossa on mm. autioitunut jättikokoinen (4,5 km) terveyskylpylä muistuttamassa hirmuvaltiaan suuruudenhulluudesta. Tänä päivänä rakennusta kunnostetaan ja siitä myydään lomaosakkeita. Yhdessä rappukäytävässä sijaitsee myös talon historiasta kertova museo.

Rügenin ajotiet ovat osa Saksan kaunista puistoreittiä, mm. jokainen puu on numeroitu. Viikonloppuna aikaa kannattaa varata liikkumiseen, saari on paikallisten suosittu viikonloppukohde. Alueella on upeita hiekkarantoja ja pystysuoria rantatörmiä. Majoitus kallista.


Berliini, Saksa
Berliinissä on paljon katseltavaa, mutta kaupungin likaisuus ja levottomuus eivät miellyttäneet. Pakollisten nähtävyyksien (mm. tv-torni, Brandenburgin portti, Alexanderplatz) lisäksi kannattaa poiketa myös East Side Galleryyn (Berliinin muuri) Ostbahnhofin lähelle.



Karlovy Vary, Tsekki
Ihmeellinen, ylellinen, uusrikkaiden kylpyläkaupunki mutkaisten vuoristoteiden varrella. Ajoittain matkan varrella näkynyt ankeus vaihtui yllättäen timantti- ja muotiliikkeiden reunustamiksi kävelykaduiksi. Neljän tähden hotellissa oli edullinen majoitus, mutta seinät pahvia. Herkullinen ruoka. Heinäkuisin kaupungissa järjestetään yhdet maailman vanhimmista filmifestivaaleista. Kylässä on kuvattu mm. Bondin Casino Royal -elokuvan kohtauksia.




Berchtesgaden, Saksa:
Viehättävä kylä Saksan upeissa Alppi-maisemissa lähellä Itävallan rajaa. Runsaasti ravintoloita, putiikkeja, katseltavaa pienehköllä alueella. Patikointireitit ja laskettelurinteet lähellä, samoin kuuluisa Kotkanpesä. Kesäisin kylässä leppoisa ja hyväntuulinen tunnelma, ihmiset ystävällisiä.


Genevejärvi, Sveitsi
Jos on aikaa, kannattaa ajaa pitkin Genevejärven rantateitä katsastellen mm. Lausannen ja Montreuxin maisemia ja paikallisia viinitiloja. Sveitsissä hintataso on korkea, joten on edullisempaa majoittua esim. Saksan tai Ranskan puolella.



Chaplinin museo, Corsier-Sur-Vevey/Sveitsi
Chaplin-fanin ehdoton käyntikohde. Varaa aikaa! Hienosti toteutettu museo elokuvateattereineen, lavasteineen ja kaikkine rekvisiittoineen. Takapenkkiläistä eniten ihastuttanut ja liikuttanut paikka koko matkan aikana. Yksi haave on toteutunut.





Dinkelsbühl, Saksa
Liki täysin keskiaikaisen oloiseen, vanhaan kaupunkiin mennessään tuntuu kuin astuisi lavasteisiin. Idyllisen kaupungin kivisiä katuja reunustavat satoja vuosia vanhat, koristellut talot. Alueen liikkeet ovat nykyaikaisia, mutta täysin vanhaan tyyliin "upotettuja". Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, jossa riittää ihasteltavaa.


Lauttamatkat, maisemat, teemareitit, tuulimyllyt, maissi- ja unikkopellot, linnat
Reissuilla suurimpia elämyksiä tarjoavat uskomattoman kauniit ja vaihtelevat maisemat: vuoret, kumpuilevat niityt, maissipellot, tuulimyllyt, unikkoniityt, linnat ja lauttamatkat. Matkanteko itsessään on yksi suuri elämys.










Jälkiviisautta & vinkkejä

Pakkaa ja karsi. Ja karsi vielä kerran. Mahdollisimman vähän tavaraa mukaan siis. Kaikki kamat vedenpitäviin pusseihin järkevästi lajitellen. Likaisia vaatteita varten oma pussi & pyykinpesuainetta mukaan.

Testiajo kaikkien tavaroiden kanssa ennen matkaa.

Mukaan pieni määrä pyörään sopivia työkaluja, tutustu pyörän tekniikkaan etukäteen. Jos kielipäätä löytyy, opettele mopon osat englanniksi! Tai ainakin tärkeimmät.

Tankkilaukkuun tai käden ulottuville helposti mukaan otettavaksi kaikki tärkeimmät paperit, passit ja rahat. Vedenpitäviin pakkauksiin!

Maksullisten moottoriteiden vinjetti kannattaa ostaa ja liimata pleksiin näkyviin, vaikka myyjä sanoisi, että taskussa ok.

Yleinen käytäntö on, että mopoilijat voivat ohittaa esim. lauttajonoissa autoilijat. Kannattaa kuitenkin hetki seuranta, miten paikalliset toimivat. Samoin tehdään usein kolaripaikalla, erityistä varovaisuutta noudattaen.

Tutustu kohdemaidesi poliisikäytäntöihin, mm. sakotusasiat. Joissakin maissa/kaupungeissa mopon voi parkkeerata esim. jalkakäytävälle ilman maksua - kannattaa kuitenkin asia ensin selvittää. Myös maksuttomia mopoparkkiruutuja on joissakin Euroopan kaupungeissa (esim. Luxemburg).

Lääkkeet mukaan resepteineen.

Ilmoita ulkoministeriöön reittisi ja arvioitu aikataulu: milloin liikut missäkin. Ilmoita myös yhteyshenkilö Suomessa.

Kysy vinkkejä kokeneilta matkaajilta.

LIITY AUTOLIITTOON! (Ja vinks - maksa jäsenmaksusi!) Autoliitto auttaa, kokemusta on.



Talvi tulkoon

Warrior on viety huoltoon ja talviteloille. Suojelusnallekin on mennyt kokovartalopesun kautta talviunilleen.


Ensi kesän turneesta ei ole vielä ajatustakaan. Mutta kun kevät koittaa...:) Uusia seikkailuja odotellessa toivotamme jokaiselle syksyyn ja talveen lempeä ja lämpöä!

Moporeissu 2016 - mukavat majapaikat

Mopo on viety talviteloille ja on hetki aikaa muistella menneen kesän matkaa. Ynnäilimme reissumme mukavimmat majapaikat ja käymisen arvoitset kohteet - ensin majapaikat. Sen ainakin olemme huomanneet, että netissä kulahtanutkin majapaikka saadaan näyttämään tyylikkäältä kuvien avulla. On aina mukavampaa, kun majatalo tai hotelli yllättää positiivisesti eikä tuota pettymystä.

Liettua, Kaunas: Monte Pacis/Viesbutis Hotel
Neljän tähden hotelli luostarimiljöössä tarjoaa edullista majoitusta ylellisen isossa huoneessa. Ravintolassa ruoka hyvää, mutta yleiseen hintatasoon nähden hieman kalliimpaa. Illalla isolla parkkialueella nuorison autorallia ja elämöintiä. Moottoripyörän sai pihan puolelle lukittujen porttien taakse.



Elblag, Puola: Dwor Bieland -kartano
Pienehkö, juuri remontoitu kartano rauhallisella alueella. Miellyttävä isäntäpariskunta. Kartanon isäntä on opiskellut aikanaan Suomessa. Mopon sai piha-alueelle, lukitun aitauksen sisään ja märät vaatteet tilavaan kellariin kuivumaan. Emäntä kokkasi hienon illallisen, vaikka saavuimme myöhään majapaikkaan. Huoneessa tosi vähän pistorasioita.



Berliini, Saksa: Leonardo Hotel Berlin
Rauhallisen kadun varrella siisti hotelli. Todella runsas ja hyvä aamiainen. Metrolla helppo liikkua, asema aivan vieressä ja liput pystyi ostamaan hotellin vastaanotosta. Mopon sai viedä sisäpihalle maksulliselle parkkipaikalle.

Berchtesgaden, Saksa: Burmesterhaus
Kodikas majapaikka, jossa täysin varusteltuja, viihtyisiä eri kokoisia huoneita. Mukava ja auttavainen omistajapariskunta lähtöisin Suomesta. Lähellä viehättävän kylän keskustaa. Upeat maisemat. Hienot puitteet patikointiin, lasketteluun, moporetkeilyyn jne. Majoittuminen sisältää kaupunkikortin monine etuineen (julkinen liikenne, museot..). Mopon saa sisäpihalle suojaan.


Stühlingen, Saksa: Gasthaus Schwanen
Rauhallisessa, pienessä maalaiskylässä kotoinen majatalo. Siisti huone, maukas aamiainen. Illallinen jotakuinkin kaikkinensa oman pihan tuotteita, huippuhyvää ruokaa oman pihan pikku ravintolaterassilla. Omistajaisäntä näytti harrastavan myös vanhoja moottoripyöriä ja autoja. Moottoripyörän saimme yöksi navetan ylisille lukkojen taakse.



Luzec, Tsekki: Spa Hotel Zamek Luzec
Mutkaisten pikkuteiden päästä löytyy erikoinen kongressi- & kylpylähotelli ritariajan rekvisiittoineen ja muhkeine kalusteineen. Aamiainen ja ruoka erityisen hyvät. Englanninkielen taito koko henkilökunnalla kehno. Kokemuksena käymisen arvoinen paikka. Mopo oli yön hotellin pihassa parkkipaikalla, valvontakameroita runsaasti.



Gruszow, Puola: Palac Gruszow
Puolassa on restauroitu runsaasti vanhoja jotakuinkin raunioina olleita kartanoita. Palac Gruszow sijaitsi pienessä kylässä keskellä maaseutua. Ystävällinen omistajaemäntä, hieman niukka aamiainen, mutta ylellinen ja siisti huone. Lähistöllä ei kauppoja eikä muita palveluita.


Riika, Latvia: Hotel Vantis
Vakiohotellimme - voisi jo sanoa. Todella rauhallinen alue, siisti perushuone, hyvä aamiainen, edullinen. Mopon saa lukittuun talliin. Keskusta kävelymatkan päässä (taksilla 5 €). Lähellä isohko ostoskeskus, joka on myöhään auki. Kesäisessä Riikassa oli mukava ja leppoisa tunnelma, paljon katusoittajia, kauniita kukka-asetelmia ja ihmiset hyvällä tuulella.