torstai 16. heinäkuuta 2020

Mattopyykille Pelkosenniemeen

Polvia ja pohkeita hieman pakotti, joten oli viisainta pitää välipäivä patikoinnista. Siksipä teimme hyvän teon ja ajelimme Pelkosenniemelle matonpesuun. Pari mattoa takakonttiin ja menoksi! Matonpesupaikka löytyi helposti ison tien varresta ja kaksissa tuumin puhdasta tuli nopeasti. Totuuden nimissä takapenkkiläinen vain huuhtoa huljautteli mattoja ja kuski hoiti hankaamisen. Onneksi pesupaikalla oli tehokas mattomankeli.




Päätimme jättää matot valumaan siksi aikaa, kun haemme kaupasta jäätelöt, mutta juuri silloin alkoi kesäinen sade. Pakkasimme matot kyytiin ja haimme kyläkaupasta jäätelöt ja lähdimme huristelemaan takaisin mökille. Matkalla koukkasimme katsomaan Suvannon kylää ja Kemijoen sivujokea, Kitistä. Suvanto on pieni, kaunis jokivarsikylä Pelkosenniemessä, Kitisen varrella. Rakennuksista suuri osa on peräisin 1800-1900-luvun taitteesta. Kylä säästyi sodan tuhoilta ja siitä syystä myös sodan jälkeiseltä uudisrakentamiselta. Vanhat hirsirakennukset on pidetty todella hyvässä kunnossa ja näkymät ovat idylliset.



Pesukeikalle lähtiessä jätimme pyykit ulos kuivumaan ja olimme varmoja, että takaisin tullessa saamme laittaa samat vaatteet uudelleen linkoukseen. Mutta eipä - vaikka matkalla tuli reippaita kuuroja, ilmeisesti tässä Pyhätunturin juurella ei ollut satanut lainkaan. Myöhemmin tilanne toki korjaantui! Eipä hätää, sillä tämä päivä on otettu levon kannalta. Reissullamme tapasimme tänäänkin keskitien kulkijoita ja pengerten polkijoita.