lauantai 9. heinäkuuta 2022

Alpit katoavat horisonttiin, Chaplin-nähtävyydet kierretty (301 km)

Kirkkaansininen taivas tervehti tänäänkin, kun vedimme hotellihuoneen verhot sivuun. Moni hotelli kuin karamelli päältä, mutta vanhan talon muuttaminen hotelliksi ei poista natinaa, kolinaa, ääniä ja narisevia lattialankkuja. Vaikka olimme ylimmässä kerroksessa vähän kuin omassa kolossamme, tuntui kuin keskiyön aikaan viereiseen huoneistoon majoittunut perhe olisi saanut mannerlaatatkin törmäilemään. Onneksi perhe rauhoittui nopeasti yöpuulle eikä päivä olisi voinut kauniimpana valjeta. Näiden maisemien uljautta on vaikea pukea sanoiksi. Tänään Alpit alkoivat vähitellen hiipua horisonttiin, mutta pitkän matkaa näimme niiden silhuetin ja valkeat ikijäät. 




Kuski oli suunnitellut tälle päivälle mahtavan serpentiinireitin. Osa matkasta huristeltiin moottoritietä, mutta mutta suuri osa matkasta taittui hienoja mutkateitä. Ranskan rajan lähellä oleva Martignyn kaupunki kirjaimellisesti aukesi allemme. Tie kiemurteli vuoren rinnettä aivan kuin kaupungin yllä.


Takapenkkiläiselle päivän tärkein kohde oli Vevey, jossa ohjelmaan kuului Chaplinin patsas, hautapaikka, puisto ja Chaplin´s world, jossa toki olemme jo käyneet. Tällä kertaa astelimme suoraan kahvilaan. Oli saatava kylmää juomaa ja jätskiä viilentämään helteen hellittämiä pääparkoja. Putiikista puolestaan lähti mukaan pieniä tuliaisia. Itselle. :) Chaplinin hauta on kovin vaatimattomalla jopa melkein hoitamattomalla pienellä hautausmaalla Veveyn kaupungissa. Patsas puolestaan oli kauniin Genevejärven rannalla.





Genevejärvi ympäristöineen oli hennon sini-vihreän udun peitossa ja järven pinta jotakuinkin tyyni. Rannalta lähtiessämme pukemista ja lähdön valmistelua jäi seuraamaan iäkkäämpi rouva, joka huikkasi kunnioittavansa tapaamme tehdä matkaa. Pian hänen rinnalleen saapui myös herra ja yhdessä he kyselivät, mistä olemme ja  ihastelivat kovasti mopoa, Suomea ja reissuamistamme. Kertoivat tulevansa hienoon Suomeen ja toivottivat Jumalan siunausta matkallemme. Kiitos samoin, kaikkea hyvää.




Vevey, Lausanne ja Genevejärvi jäivät taakse ja matkamme jatkui kohti 38 km pitkää Neuchatelinjärveä, jonka vieritse ajoimme pitkän matkaa. Juravuoriston juurella sijaitsevan järven kaunis turkoosi väri oli hurmaava. Aamulla lähdimme Sveitsistä ja nyt olemme Ranskassa, Montbeliardin kaupungissa. Täällä lähistollä valmistetaan Peugeot-autot, jos tällainen nippelitieto autofriikkejä kiinnostaa.




Tänään olemme selkeästi juoneet aivan liian vähän. Helle alkaa hyydyttää turistia eikä mopedikyyti viilennä yhtään. Helpotusta ei ole luvassa, joten olemme kiitollisia jokaisesta ilmastoidusta hotellihuoneesta. Tänään ilmastointi on, vaikka hotellin jouduimme viime tipassa vaihtamaan. Onneksi respassa kävi ilmi, että hotellissa, jonne olimme varauksen tehneet, vietetään tänään häitä ja respan tädin mukaan musiikki soi ehkä noin aamukahteen saakka. Voi olla, ettei kolmannen kerroksen huoneeseen soitanta kuulu, mutta voipi olla, että kuuluu. Siispä kamojen purkaminen seis ja uutta hotellia varaamaan. Onneksi respalla oli vinkata pari vaihtoehtoa. Tämän yön hotelli ei ole ihan huipuimmasta päästä, mutta toivottavasti saamme kuitenkin nukuttua.

Matkan varrella pysähdyimme tutkimaan navigaattoria ja siinä samassa jengi lähestyi meitä. Onneksi varsin leppoisan oloinen lehmäjengi. Kovin ovat uteliaita otuksia. Nyt on iltakävelyt tehty ja ruokailut hoidettu, joten on aika mennä tutumaan.