maanantai 29. toukokuuta 2023

Maalarit maalasivat taloa...

Meillä kumpaisellakin oli hieman paineita pitää pois kertyneitä lomapäiviä. Ei saa enää ihminen jemmailla lomapäiviä vaan pois on käytettävä. Sikäli sattui oivaan kohtaan, että talon terassit ovat odottaneet maalipintaa jo tovin. Kuskin rakentamien terassien painekyllästetty puu on nyt maalausvalmis parin kesän jälkeen. Loman alkupäivät otimme rennosti. Oli aivan kesäiset kelit, joten pyöräilimme ja ajelimme mopedilla ja nautimme olostamme. Alaterassin saimme jo täysin valmiiksi ja yläterassikin on hyvällä mallilla. Samoin räystäslaudat. Nyt odotellaan, että sää hieman lämpenee eikä sade- tai raekuuroja satele. Ihan mojovan kokoisia raekuuroja ropisi yhtenä päivänä taivaan täydeltä ja kesän ensimmäinen ukkonenkin on koettu.






Lomaviikolla mopoilimme Emäsaloon, joka olikin tosi kaunista, merellistä seutua. Haimme paikallisesta kyläpuodista jäätelöt ja kuuntelimme kylän miesten jutustelua. På svenska förstås. Emäsalossa on myös mukavan mittaisia luontopolkuja, joten täytyy tehdä vielä uusi retki autolla ja käydä reippailemassa pitkin merenrantoja. Samalla reissulla ajoimme Porvooseen ja lounastimme joenvarren ravintolassa. Oli todella lämmin ja helle hemmotteli! Myös Vuosaaren kahvila Kampelassa piipahdimme yhtenä iltana. Kahvila tosin oli jo periaatteessa kiinni, mutta onneksi aukioloajat vaikuttavat olevan suuntaa antavia. Takapenkkiläinen kurkisti ovenraosta ja kysyi, josko vielä saisi tulla ostoksille ja saipa hyvinkin.



Viimeisenä lomapäivänä kävimme vielä Haltian luontokeskuksessa lounaalla ja katsastamassa omituisen pelottavan ja samaan aikaan hienon valokuvanäyttelyn. Valokuvaaja Levon Bissin näyttely Microsculture on aivan omalaatuinen. Valtavan kokoiset ja uskomattoman tarkat valokuvat paljastavat erilaisten hyönteisten pienimmätkin yksityiskohdat. Jokainen kuva on koottu yli 10000 erillisestä mikroskooppiobjektin avulla otetusta kuvasta ja yhden kuvan prosessointi kokonaiseksi kuvaksi kestää viikkoja. Jopa kaikenlaisia ötököitä pelkäävä takapenkkiläinen ihastui näihin epätavallisiin jopa sympaattisiin kuviin, jotka on valaistu upeasti. Ei ihme, että näyttely on kiertänyt Euroopan lisäksi Lähi-idässä, Etelä-Amerikassa ja Yhdysvalloissa - yhteensä 23 eri maassa. Täysin erilainen näyttely kuin mitä koskaan olemme nähneet. Joidenkin kuvien vieressä oli verrokkina varsinainen pikkuruinen hyönteinen, josta valtava kuva oli koostettu.










Lauantaina vietimme tanssileiripäivää ja sen jälkeen kylään tulivat rakkaat tanssiystävämme suloisen koirulinsa kanssa. Jälleen kerran oli aivan ihana nähdä, vaihtaa kuulumisia grilliruuan äärellä ja seurailla touhukkaan koiran temmellystä. Tuliaisiksi saimme heiltä juurikin maalauspuuhia silmällä pitäen mahtavan, hyödyllisen selviytymispaketin. Jos ei haava parane suloisella eläinlaastarilla, ei se parane millään!


Kukatkin alkavat pikku hiljaa nousta penkeistä ja uskomatonta kyllä - takapenkkiläisen kuun puolessa välissä saamista synttärikukista osa kukkii edelleen. Hyvin valittu kukkaset, naapurin ihana täti! 😊