keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Luxin loistoa


Kiersimme tammikuun alkupuolella, sunnuntai-illan hämärtyessä Lux Helsingin teoksia Erottajalla, Kasarmitorilla, Espalla ja Senaatintorilla. On hienoa, että tällaisia kaikille avoimia ulkoilmatapahtumia järjestetään. Väkeä Lux oli saanut liikkeelle todella runsaasti! Seuraavassa poimintoja reittimme varrelta.

Kasarmintorilla teos "My light is your light" -neonvaloteos kuvastaa tekijänsä mukaan sodan seurauksia: vaeltavia pakolaisia, kodittomuutta.


Kasarmintorille on pystytetty myös toinen sotaan liittyvä teos: 10 metriä korkea talvisodan muistomerkki, Valon tuoja. Patsas  kuvastaa sotilasta seisomassa maapallon päällä ja pallon sisälle on kiinnitetty 105 kuvaa, jotka kertovat 105 päivää kestäneestä talvisodasta.



Kasarmikadulla siirryimme täysin toisenlaiseen tunnelmaan, kun ultravioletti-värimaaleilla maalatut teokset häikäisivät hehkuvalla valollaan.



Suomen ehkä kaunein paloasema Erottajalla sai uudet, poikkeukselliset sävyt pintaansa. Suuri tiilirakennus oli upea näky. Onneksi ei tullut palohälytyksiä!



Mitä mielikuvituksellisemmat lyhdyt valaisivat Koulupuistikkoa. Peruskoululaisten ja lukiolaisten tekemät lyhdyt oli toteutettu arkisista tavaroista, pulloista, vaatteista, cd-koteloista... Kierrätys kunniaan. Alue oli myös kaukaa katsottuna hauskan näköinen.




Ullanlinnankadulla, Arkkitehtuurimuseon seinän kohdalla piti hieraista silmiä - seinän ja rakennuksen muotu muuttui silmänräpäyksessä. Todella hieno ja hämäävä teos. Kummallista, miten elävästi valolla voi leikkiä.


Espalla piti jo hetkeksi istahtaa terassille sulattelemaan kaikkea nähtyä. Hidas tarjoilu! Matka jatkukoon siis.


Sofiankadulla rakennuksen seinään oli heijastettu Dark ideas -teos ihan perinteisiä piirtoheittimiä ja mm. rikkinäisiä hehkulamppuja käyttäen.


Senaatintorilla puolestaan Tuomiokirkko muutti ulkokuortaan jykevän musiikin tahtiin - oli raitaa, väriä, värinää ja kaikenmoista kuviomuodostelmaa. Teknotyyppinen musa enemmänkin häiritsi. Jotenkin ei sopinut arvokkaaseen miljööseen ja teoskin oli hieman sekava.




Tämä oli meille ensimmäinen Lux Helsinki -tapahtuma. Tulevina vuosina tulee varmasti poikettua - sen verran vaikuttavaa katseltavaa oli.