torstai 23. heinäkuuta 2020

Nallikari, Koivuranta ja Turkansaari

Turistipäivä Oulussa alkoi aamiaisella lähikahvilassa. Erittäin ystävällinen palvelu ja santsikupit kaupan päälle. Hotellin aamiaishuoneessa oli niin hirveä härdelli, että jo ihan itseämme suojellaksemme hakeuduimme aamiaiselle muualle. Aamupalan jälkeen hyppäsimme autoon ja suuntasimme legendaariselle Nallikarin rannalle. Tänään on ilahduttanut se, että sade alkoi vasta iltakuuden tuntumassa, joten pystyimme liikkumaan päivän ihan kuivin taminein. Rannalla kävelimme majakan luokse - mennessä haimme ravintola Nallikarista jätskit ja takaisin tullessa menimme sinne lohikeittolounaalle. Kuski muisteli olleensa Nallikarissa vuonna 1986 ja takapenkkiläinen vuonna 1994. Paljon on hiekka rannalla pöllynnyt noista päivistä! Ravintola on osittain pikantisti jämähtänyt noille menneille vuosikymmenille, mutta valkoiset liinat ja hieno palvelu toimivat.






Joka paikassa palvelu on jotenkin erityisen ystävällistä ja kohteliasta. Vaikuttaneeko tämä epätavallinen aika jotenkin? Toisaalta monen kanssaihmisen käyttäytymisessä olisi toivomisen varaa. Edelleenkään ei olla todistettu, että jono etenee nopeammin, jos hengittää edellä olijan niskaan... Siitäpä tuli mieleen, että löysimme idyllisen ja rauhallisen Koivurannan kahvilan, jossa hörppäsimme iltapäiväkahvit ja nisut. 



Otimme tänään uuden lähestymisen torialueeseen. Nyt oli torilla hieman enemmän vipinää, aittaliikket auki ja mansikan hinnoissa kartelli! Takapenkkiläinen olisi ostanut rasiallisen mansikoita, mutta ärsytti, kun jokaisella myyjällä oli tismalleen sama kuuden euron hinta. Kyllä olisi kilpailuasiamiehelle asiaa!


Oolusa ku ollaan, kävimme Retkitukku-kaupassa hipelöimässä erähenkisiä metsästys- ja ulkoiluvaatteita. Kuinkas ollakaan, takapenkkiläinen löysi kauniin vaaleansinisen kuoritakin ja kuski autoon penkinsuojan (metsästysreissut!) ja sukkaparin. Ennen sateen alkamista ehdimme vielä Turkansaaren ulkomuseoon.




Oulujoen varressa sijaitseva Turkansaaren ulkomuseo sijaitsee vanhan tervankuljetusreitin varrella. Saari on syntynyt jo lähes 2000 vuotta sitten, roomalaisen rautakauden alkupuolella. Turkansaaren ulkomuseota puolestaan on alettu hahmotella vuonna 1922. Alueella esitellään seudun maalaiskulttuuria, rakennuksia, esineitä ja elinkeinoja. Tulimme paikalle pikkuisen viime tingassa, joten hienon kokonaisuuden kiertämiseen jäi aikaan vain puolisen tuntia. Toisella kertaa sitten tarkemmin!



Museon kukko oli kuninkaan kokoinen ja kanasetkin melkoisia amatsoneja. Elivätköhän nämäkin tipuset jo rautakaudella? Komeaan mittaan olivat kasvaneet!


Oletimme eilisten sääennusteiden perusteella, että emme pääse tänään minnekään muualle kuin ostoskeskuksiin pörräämään ja aikaa tappamaan. Niihin odotuksiin nähden sää oli suotuisa. Oulun automuseossa olisimme vielä käyneet, mutta pihalla pyörähdettyämme näytti siltä, ettei paikka ole ollut toviin auki. Huomenna reissu jatkuu Vaasaan. Toivotaan, että matka sujuu kuin Strömsössä - jonne myös menemme!


Meillä on kiva pollariystävä. Emme pelekää polliisia! (Paljon.)