lauantai 11. heinäkuuta 2020

Koli - Huippujen kierros

Tälle päivälle oli ennustettu runsaita sateita. Siksipä lähdimme Joensuusta Kolin suuntaan suht´ varhain. Onneksemme ei tullut sadetta Kolilla eikä koko päivän aikana muutenkaan. Lempeä, tuuleton ilma on ollut koko päivän. Perillä Kolilla päätimme tepastella Huippujen kierroksen.





Kolin kansallispuiston maisemat ovat todella kauniit joka suuntaan. Näkymät Akka-, Ukko- ja Paha-Kolilta ovat avarat ja näyttävät. Poutapilvisenä päivänä pilvet heijastuivat tyynestä Pielisen pinnasta kuin peilistä. Ei ihme, että nämä vaarat ja vedet ovat olleet myös mm. Sibeliuksen, Järnefeltin ja Ahon rakastamia.



Vajaan puolentoista kilometrin reitillä oli portaita, mäkiä, kallioita ja polkuja, joten tämän päivän seisovassa ilmassa meinasi hikipisara kohota otsalle. Onneksi takapenkkiläinen vaihtoi vielä kaiken varalta lämpimämmät vaatteet ennen kierrosta! :) Siksi piti hieman tuulettaa päätä. Kirjaimellisesti.



Kolilta lähtiessä löimme navigaattoriin määränpääksi Tahkon ja siellä oli mukava, pikkuinen Kaisla-ravintola, josta sai lounasta myös näin viikonloppuisin. Suosittelun arvoinen paikka, jossa oli ystävällinen palvelu. Seuraavaksi vuorossa oli Pöljä, jossa tapasimme takapenkkiläisen veljen sirpsukkoineen ja koirineen. Kun veljen päässä on lippis, jossa lukee PÖLJÄ, ei siihen ole paljon lisättävää... Kaikella rakkaudella.

Seuraavan yön vietämme takapenkkiläisen kotikulmilla Iisalmessa ja käymme vanhempien luona iltateellä. Golden Dome -hotelli on muuten hieno ja hieman eksoottinenkin majapaikka. Rakennus on vanhan ortodoksikirkon kyljessä, kirkkopuiston läheisyydessä. Hotellia voisi kuvailla sanalla ylellinen. 






Vuonna 1989 rakennettu hotellirakennus oli aiemmin ortodoksisen kirkon omistama. Niiltä ajoilta on säästetty kauniita kattomaalauksia ja mm. sipulikupoli. Evakkokeskuksena tunnettu paikka oli alkujaan karjalais-ortodoksisen kulttuurin kohtaamispaikka. Vuonna 2013 kiinteistö remontoitiin ja esim. huonekalut ovat käsinvestettyjä ja kylpyhuoneiden marmorit on tilattu Konstantinopolista asti. Yleisissä tiloissa on kookkaita fresko- ja ikkunamaalauksia. Ei ihan tusinaketjuhotelli siis!




Iltateen jälkeen oli vuorossa pieni iltakävely. Kuljimme Iisalmen kaupunginrannan kautta keskustan koivukujaa pitkin entiselle nuorisotalolle, jossa takapenkkiläinen on tanssinut Saturday Night Fever -leffan aikoihin nuorten discossa. Eivät auenneet ovet. Taitaa tosin kolkuttelija olla jo yli-ikäinen nuorisotalomeininkeihin.




Poikkesimme myös takapenkkiläisen lapsuuden pihapiiriin, jossa välimatkat ovat kummasti kutistuneet sitten varhaisvuosien. Kotitalo on edelleen paikoillaan, mutta pihamiljöö ei ole entisensä. Aikoinaan pihalla temmelsi koko asema-alueen kakaralauma, joten pihat ja polut eivät päässeet ruohittumaan.


Tänään pääsemme ajoissa nukkumaan. Huomenna käymme takapenkkiläisen vanhempien kanssa vielä hieman autoajelulla ja sen jälkeen huristamme Kajaaniin treffaamaan ystävämme. Sitten kulku käykin Rukalle. Lisää upeita maisemia, tuntureita ja vaaroja tiedossa siis!