tiistai 5. heinäkuuta 2022

Burmesterhausin navigaattorihuolto testattu. Toimii!

Huoltopäiviä piisaa ja onneksi olemme juuri nyt Berchtesgadenissa paikoillamme, joten nyt todellakin on huollettu itsemme, mopo ja tänään navigaattori. Eilen läksi kymmenen pistettä Yamaha-huoltoon, tänään täysi kymppi ja tuhannet kiitokset Burmesterhausin isännällälle, joka kirjaimellisesti aikaa ja vaivaa säästämättä auttoi navigaattorin karttojen päivittämisessä. Kävi nimittäin niin, että yllättäen navista ei enää löytynytkään esim. sellaisia maita kuin Italia, Itävalta, Ranska jne. Ja kas - juuri ne maat, joihin olemme seuraavaksi suuntaamassa. Seurasi pohtimista, pähkimistä ja ähkimistä. Puuttui nimittäin yksi oleellinen piuhakin, joka on joko kadonnut reissussa tai odottaa kiltisti kotona. No, herra majatalon herran vinkkasi tänään liikkeen, josta piuhaa voisi kysyä. Sinne siis ja sieltähän löytyi multiliitinhässäkkä, jossa tarvitsemamme "päät" olivat. Seuraava ongelma oli itse lataaminen. No, kuka pelastaa pulasta? Majatalon isäntäpä tietenkin. Ei muuta kuin kone kainaloon ja puutarhaan pähkäilemään. Tälläkään kertaa ei tapahtunut sitä ihmettä, että päivitys olisi onnistunut sormia napsauttamalla. Ei. Vaadittiin määrittämätön määrä soittoja Suomeen, mutta parin tunnin ahkeroinnin jälkeen kartat oli siirretty ja matkamme jatkuu huomenna huomattavasti turvallisemmin mielin. Kiitos, kiitos, kiitos!


Päivän kävelyretket tuli hoidettua piuhan haun merkeissä ja lataamisrupeaman jälkeen ehdimme vielä parahiksi Berchtesgadenin linnaan. Alunperin luostarina toiminut linna on ollut 1800-luvulta lähtien Wittelsbach-kuningassuvun "metsästysmaja" ja kesäpaikka. Sama suku pitää linnaa edelleen kesäresidenssinään ja siihen pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla. Linnassa ei valitettavasti saa kuvata, mutta muutaman kuvan saimme napata yhdessä linnan ruusupuutarhoista. Ystävällinen opaslady aloitti kierroksen saksaksi, mutta vaihtoi onneksi englantiin. Meidän lisäksemme kierroksella oli saksalaispariskunta, jolle englanninkieli sopi hyvin. Hienoa, koska näin saimme esittelystä paljon enemmän irti. Aika huikeaa, millaisia "metsästysmajoja" ennen on ollut ja millaisia seurapiiritapahtumia ja juhlaspektaakkeleja viikonkin kestävät metsästystapahtumat ovat olleet. Linnaa on laajennettu vuosisatojen aikana ja eri aikakausien tyylisuuntaukset näkyivät koristeluissa, väreissä, huonekaluissa ja taiteessa. Näimme mm. aivan uskomattoman koristeellisia puukaappeja, jotka olivat täynnä pienen pieniä yksityiskohtia. Samoin linnassa oleva asekokoelma on näyttävä. Upeasti koristeltuja vanhoja aseita, jotka kaiken lisäksi ovat vielä toimintakuntoisia. Pääsimme myös huoneisiin, joita käytetään tänäkin päivänä yksityisvastaanottoihin ja muihin virallisiin juhliin.




Berchtesgadenista ja Burmesterhausista on aina haikeaa lähteä. Huomenna kuitenkin pakkaamme kimpsut ja kampsut mopon päälle ja jatkamma kohti uusia kokemuksia. Olemme saaneet levätä, ihastella kaunista kylää ja sen uljasta ympäristöä Alppeineen. Huikea retkipäivä Grossglognerillekin on tegty. On jälleen kerran hyvä mieli, kun olemme täällä saaneet olla.